Brottslighet
Många äldre känner oro över att bli utsatta för brott i sitt hem eller då man går ut. Samtidigt som det finns anledning att vara försiktig, finns det ingen anledning till överdriven oro. Risken för att utsättas för brott är trots allt relativt liten!
Det finns däremot saker man bör tänka på för att göra det så svårt som möjligt för tjuven och för att minska risken för att bli utsatt för brott. Till höger i menyn hittar du checklistor som tar upp råd för hur du undviker inbrott och att bli utsatt för brott då du lämnar ditt hem.
Brott i hemmet
Att bli utsatt för brott i hemmet är särskilt känsligt då det är en plats där man ska känna sig trygg. Oavsett om du drabbas av inbrott, tjuvar eller våld i en nära relation finns det stöd och hjälp att få!
Släpp inte in någon obekant
Detta gäller egentligen för alla, men i synnerhet för äldre: Släpp aldrig in någon obekant i hemmet. Förövarna är ofta skickliga och hittar på olika anledningar för att få komma in – att de är sjuka, behöver vatten eller låna telefonen. Grundregeln är därför att inte släppa in någon obekant i lägenheten.
Har du en dörrkedja bör den bytas ut mot en dörrspärr. Kedjan är alldeles för lätt att slita av.
En dörrspärr och ett dörröga ökar din säkerhet. Det ger dig tid att tänka efter innan du öppnar dörren. Däremot ska du inte låsa tillhållarlåset från insidan.
Tänk på att hemtjänstpersonalen alltid har legitimation med sig. Be om legitimation om någon du inte känner igen säger sig vara från hemtjänsten.
Brott i en nära relation
Om du har blivit utsatt för våld av någon du känner, i din närhet eller i familjen är det viktigt att du tar upp det med någon. Brottsoffer-jouren kan erbjuda hjälp och stöd på telefon: 0200-21 20 19.
Läs mer om våld i nära relationer och mot äldre:
Om våld mot äldre på Socialstyrelsen.se (Extern sida)
Om brott i nära relationer på polisen.se (Extern sida)
Minska risken för inbrott
Att säkra sitt hem från inbrott är en bra idé då många lägenhets- och villainbrott utförs på impuls om tjuven ser att det är lätt att ta sig in. I checklistan nedan hittar du råd om hur du kan göra det svårt för tjuven att ta sig in i din bostad.
Checklista: Minska risken för inbrott i hemmet (Extern sida)
Brott och stöld utanför hemmet
Många äldre är rädda för att gå ut - särskilt i större tätorter och under kvällstid. Visst har vårt samhällsklimat på många områden blivit hårdare, men samtidigt ska man veta att äldre personer mer sällan än andra grupper utsätts för överfall. De vanligaste offren – och förövarna – är yngre män.
Det finns däremot saker du bör tänka på då du vistas utomhus för att minska risken för brott.
Checklista: Undvik brott utanför hemmet (Extern sida)
Vad kan du göra?
Om du utsätts för brott kan du ringa brottsofferjourernas telefoncentral på telefon 0200-21 20 19.
Ta reda på hur din kommun arbetar för att öka tryggheten bland äldre. Varje kommun har ett ansvar att arbeta för din trygghet. Du kan även via din kommun kontakta Socialtjänsten. Socialtjänsten har ett stort ansvar att hjälpa personer som blivit utsatta för brott och deras anhöriga.
Kontaktuppgifter till Sveriges kommuner - SKL (Extern sida)
Du kan även ta kontakt med dina grannar för att komma överens om hur ni skulle kunna arbeta med grannsamverkan.