Risker i trafiken
Äldre personer är överrepresenterade i alla typer av trafikolyckor. I trafiken kan du själv göra en hel del för att skydda dig, men du är också beroende av andras trafikvett. Att vara uppmärksam och försiktig är alltså det viktigaste.
Antalet äldre trafikanter ökar - som bilister, cyklister och gående.
Nästan hälften av alla omkomna cyklister och fotgängare är äldre, liksom var femte omkommen bilist. Risken att omkomma som bilförare, cyklist eller fotgängare ökar med åldern!
Det finns därför anledning att vara försiktig i trafiken - i synnerhet om man är äldre, då syn, balans och hörsel kan vara nedsatt.
Checklista: Skydda dig i trafiken (Extern sida)
Äldre som oskyddade trafikanter
Äldre personer är överrepresenterade som oskyddade trafikanter där det råder låg hastighet och de flesta blir påkörda vid övergångsställen.
Även om fordonsförare har väjningsplikt är det viktigt att som fotgängare få ögonkontakt med föraren då man ska gå över ett övergångsställe. Om du inte är säker på att en bil stannar, stå kvar och vänta.
Vintermånaderna är den farligaste perioden i tätortsmiljöer. De senaste åren har cirka 25 äldre personer omkommit årligen som fotgängare i olyckor där fordon varit inblandade. Var extra försiktig under vintern, då det är halt ute, vid mörker, gryning eller skymning.
Fråga dig hur trafikmiljön i din närmiljö ser ut. Hur ser tex. vägen ut till och från de affärer du oftast besöker? Kartlägg riskerna och tänk igenom hur de kan undvikas.
Om något skulle hända så är det bra om ambulanspersonal och andra vet vem eller vilka som ska kontaktas? Du som har mobiltelefon kan lägga in ICE, In Case of Emergency (Extern sida) eller en lapp i väskan om kontaktpersoner.
Äldre som bilförare
Mycket har hänt i trafikmiljön under de senaste åren. De flesta äldre bilförare har lyckats anpassa sig till förändringarna och har stor körvana. Däremot kan minskad hörsel, syn och sjukdomar påverka förmågan som bilförare. Många är kanske inte medvetna om att den egna kapaciteten försämrats.
Nedan hittar du Trafikverkets broschyr om äldre och bilkörning. I denna hittar du exempel på varningstecken som kan tyda på att en förare inte är lämplig att köra bil.
Transportstyrelsens broschyr: Äldre och bilkörning (Extern sida)
Vänd dig till kommunen
Förutom medtrafikanter, har myndigheterna ett stort ansvar. Om du tycker att det finns farliga platser kan du uppmärksamma din kommun på risker i trafikmiljön.
Det kan till exempel gälla:
- För korta intervall vid bevakade övergångsställen (grön gubbe för kort tid).
- Avsaknad av vägmärken och övergångsställen.
- Felplacerade busshållplatser.