I fritidshuset är det bra om man har brandvarnare, brandsläckare och en utrymningsplan.
Brandvarnare
Se till att ditt fritidshus har fungerande brandvarnare och att dessa är rätt placerade. Du bör ha minst en brandvarnare på varje våningsplan. Den bör placeras i eller utanför sovrummen.
Tänk på att stängda dörrar och störande ljud kan göra det omöjligt att höra en brandvarnare in till varje sovrum. Brandvarnaren ska uppfylla standarden SS-EN 14604. Märkningen står på förpackningen. Brandvarnaren ska placeras enligt leverantörens anvisningar. För mer information, se goda råd-bladet Brandvarnare i bostäder (Extern sida)
Utrymning
Det är viktigt att veta hur man snabbt och enkelt tar sig ut om det skulle börja brinna. Gör en utrymningsplan som visar hur ni ska ta er ut. Är huset mer än en våning högt bör man se till att ha en stege att fälla ut för att ta sig ut från övervåningen.
Släckredskap
För fritidshuset rekommenderas en pulversläckare på minst 6 kg och lägsta effektivitetsklass 43A 233BC. Släckaren ska vara certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan. För mer information, se goda råd-bladet Brandsläckare (Extern sida)
En brandfilt är ett bra komplement till en handbrandsläckare. Den kan med fördel användas för att dämpa en brand eller släcka brand i kläder eller i kokkärl. Den ska helst vara i storleken 120x180 cm.
Var försiktig
Tänder du levande ljus, se till att släcka dem innan du lämnar rummet. Många bränder, inte minst under jul- och nyårshelgen, orsakas av kvarglömda ljus. Har du eldstäder som kaminer, kakelugnar eller öppna spisar ska du se till att skorstenen är sotad.
När du eldar i den öppna spisen, se till att det inte finns papper eller annat lättantändligt material runt den öppna spisen. En del ved sprätter gnistregn omkring sig som kan orsaka brand. Du bör ha ett spisgaller som skydd mot gnistor. Elda inte med mer bränsle än vad eldstaden är godkänd för. För mer information, se goda råd-bladen Att köpa skorsten och eldstad (Extern sida) och Vedeldning (Extern sida)
Eldning utomhus
Under våren är det vanligt att man eldar gräs eller löv. Elda inte om det är mycket torrt eller om det råder eldningsförbud utomhus.
När du eldar bör du ha släckutrustning nära till hands. Innan du börjar bör du spola rikligt med vatten runt området för att inte branden ska sprida sig. Du bör även ha krattor och rakor till hands för att släcka med.
Elinstallationer
Tänk på att du som ägare ansvarar för elanläggningen och inkopplade elapparater. De måste underhållas för att vara säkra och fungera som avsett. Om du övertar äldre apparater eller armaturer, låt alltid en fackman kontrollera dem. Ta för vana att kontrollera sladdar, stickproppar, uttag och strömbrytare regelbundet. Åtgärda fel omgående. Installera jordfelsbrytare för högsta säkerhet. Om du använder el utomhus är en flyttbar jordfelsbrytare enkel att använda och en billig livförsäkring.
En behörig elinstallatör kan kontrollera alla dina elinstallationer och hjälpa till vid nyinstallation.
Ladda ner goda råd-blad om brandskydd i fritidshus i pdf-format (pdf, 207 kb, öppnas i nytt fönster)