Gräsbränning leder många gånger till oönskad spridning och i värsta fall till att byggnader brinner upp. På bara några minuter kan vinden göra så att branden sprider sig så fort att man omöjligt hinner släcka den, elden sprider sig snabbt när gräset är torrt.
Information om eldning utomhus
Information, råd och tips om eldning utomhus får du nedan eller på telefon 0920-22 17 10.
Gräsbränning
Elda bara små ytor åt gången och i rätt riktning, dvs. mot vinden och inte med. Ha alltid vatten till hands när du eldar. Dra fram trädgårdsslangen och ha ett par fyllda hinkar eller vattenkannor till hands.
Krattan är ett bra redskap. Med den kan du jämna ut och begränsa eldens framfart. För att begränsa ytan du ska bränna bör du vattenbegjuta marken kring den. Det är även bra att plocka bort brännbart material i omgivningen så att inte elden sprider sig. Håll elden under uppsikt hela tiden!
Annat trädgårdsavfall
Annat trädgårdsavfall eldar du lämpligast i en plåttunna. Där har du elden under kontroll och kan fylla på hela tiden utan att det blir för stor brasa.
Om du tänker elda direkt på marken ska du göra det på en öppen plats där det inte finns risk för att elden ska sprida sig. Ha vattenhinkar, slang och kratta till hands. Släck ordentligt och vattna igenom marken efteråt.
Berätta för grannarna
Tänk på att det blir mycket rök av våta löv och även av en del annat som bränns i trädgårdarna. Röken kan irritera grannarna. Prata med dem på förhand och berätta att du tänker elda. Tänk på att vinden kan ändra riktning. Elda inte när vinden blåser mot deras hus.
Släck elden
Du släcker enkelt genom att kratta ut glöden och sedan dränka den med vatten. Glödande flagor och gnistor färdas med vinden och kan starta en gräsbrand om de landar i torrt gräs.
Frågor och svar om grillning
Varje år inträffar flera allvarliga olyckor i samband med grillning. Nästan alltid beror det på slarv och ovarsamhet.
Checklista vid grillning:
- Placera grillen på ett stadigt underlag.
- Se till att den inte står under eller för nära någon byggnad, träd eller brännbara föremål.
- Tänd helst grillen med eltändare. Om du använder vätska, så ta tändvätska och inte T-sprit när du ska tända kolen.
- Ha alltid tillgång till vatten när du ska grilla.
- När du grillat färdigt, se till att grillen verkligen är släckt när du lämnar den.
Får man grilla på balkongen?
Grillning i kolgrill på balkong rekommenderas inte (elgrill är att föredra). Hör med din fastighetsförvaltare vilka regler som gäller.
Är engångsgrillar farliga?
Vid all grillning är det viktigt att man är försiktig. Vid användande av engångsgrill är det extra viktigt. Den är olämplig att använda om det blåser för mycket, då vinden lätt tar den med sig. Är den då också tänd kan detta inbära en stor brandfara. Se till att den står stadigt på ett icke brännbart underlag (betong, asfalt, sten, sand eller liknande). När man grillat färdigt bör man hälla på minst en liter vatten så att all kol verkligen blir dränkt. Därefter ska man vänta en stund innan grillen kan slängas i soporna.
Vad innebär eldningsförbud?
Det är förbjudet att göra upp alla former av öppen eld såväl i skog, mark som på villatomter.
Grillning med grillkol och briketter är dock tillåten i särskilt anordnade grillar under förutsättning att försiktighet iakttas.
Vid eldningsförbud är det viktigt att de som vistas i våra skogar är försiktiga. Att göra upp eld är alltså vid eldningsförbud helt förbjudet. Vi önskar också att skogsarbetare undviker att arbeta med skogsmaskiner när brandrisken är mycket hög.