Varje vår får räddningstjänsten rycka ut och släcka gräs-, vass- och skogsbränder som har spridit sig. Oftast rör det sig om att eldning har skett vid olämpligt väderleksförhållande eller att säkerhetsutrustning saknas.
Grundprincipen är; den som tänder elden ansvarar för den! Oavsett det råder eldningsförbud eller inte så eldar du alltid på eget ansvar och är juridiskt ansvarig för eventuella konsekvenser.
Eldning av trädgårds- och parkavfall
Regeringen har beslutat om nya bestämmelser för hur trädgårds- och parkavfall ska hanteras. De nya bestämmelserna införs i avfallsförordningen (2020:614) och gäller från den 18 februari 2025. Bestämmelserna innebär bland annat att en fastighetsinnehavare får elda trädgårds- och parkavfall om:
- avfallet har producerats på fastigheten eller på närliggande fastigheter,
- eldning är en lämplig hantering,
- eldningen sker i mindre omfattning och på ett sätt som medför endast ringa eller helt tillfälliga störningar i närområdet, och
- eldningen inte strider mot kommunala föreskrifter.
Enligt Piteå kommuns lokala avfallsföreskrifter får torrt trädgårdsavfall som inte kan komposteras eldas, dock endast om det kan ske utan att olägenhet uppstår och inte strider mot andra föreskrifter eller beslut.
Enligt Piteå kommuns lokala miljö- och hälsoskyddsföreskrifter ska eldning ske så att inte olägenhet mot människors hälsa och miljö uppkommer.
Majbrasa/Valborgsmässoeld
Trädgårds- och parkavfall får även efter den 18 februari 2025 eldas i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har fått tillstånd enligt ordningslagen, som du söker hos Polisen.
Mer information finns att hämta på Naturvårdsverkets hemsida.
Att tänka på när du eldar
- Vid eldning bör släckredskap finnas till hands.
- Elden får inte lämnas förrän den är släckt. Man bör kontrollera att elden verkligen slocknat ett par timmar efter avslutad eldning, detta gäller även majbrasor.
Eldningsförbud
- Lokaltidningarna meddelar när eldningsförbud råder.
- Det går också att ringa kommunens Räddningstjänst för att få reda på om eldningsförbud råder.
- Brandriskprognos för ett specifikt område kan du få från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB.
För mer upplysningar om eldning utomhus, kontakta kommunens Räddningstjänst.
Eldningsförbud innebär att....
Eldningsförbud innebär att eldning utomhus är förbjuden och att grillning fritt i naturen inte är tillåten. Öppen eld får endast föras på egen tomt eller på iordningställda grillplatser där risken för brandspridning är liten och möjlighet till brandsläckningsutrustning kan finnas.
Det är tillåtet att:
- Grilla med grillkol och briketter på egen tomt eller särskilda grillplatser under förutsättning att försiktighet iakttas.
- Använda engångsgrill eller friluftskök men aldrig direkt på brännbart underlag, t.ex. mossa eller torrt gräs.
- Ha levande ljus och fotogenlampor utomhus vid exempelvis en fest i trädgården.
Det är inte tillåtet att:
- Göra upp eld på marken, inte ens med en tät ring av stenar i kring.
- Kasta cigarettfimpar utomhus där det finns risk för att brand kan uppstå.
- Genomföra hygges- och naturvårdsbränning om inte dispens har utfärdats.