Det är inte alltid man kan skydda sig mot olyckor men det finns en hel del man kan göra för att minska risken för att råka ut för en, samt minimera konsekvenserna av en olycka.
Bilbarnstol
Varje år dödas och skadas barn för att de inte sitter riktigt fastspända i bilen. Det är viktigt att välja rätt bilbarnstol för att barnet ska sitta säkert i bilen. Dessutom måste stolen monteras och användas rätt.
Mer information om hur du skyddar ditt barn på väg och i bil hittar du hos Transportstyrelsen. För mer information se länk nedan.
Visste du att! Du kan gratis hyra en bilbarnstol hos Räddningstjänsten i Piteå. För mer information kontakta räddningstjänsten Piteå, 0911-69 60 00 (vx), fråga efter räddningstjänstens administratörer eller mejla.
Skicka e-post till Räddningstjänsten
Bilbälte
Bilbältet är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen – både i framsätet och i baksätet. Bilens säkerhetsegenskaper bygger på att bältet används. Ändå är det många som glömmer att ta på bälte, särskilt vid korta resor. Därför utrustas allt fler nytillverkade bilar med påminnare som ger störande ljus- och ljudsignaler om inte bältet används.
I Sverige har vi lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte, både i framsätet och baksätet. Barn under 7 år ska dessutom ha en särskild skyddsanordning - babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde.
Mer information se trafikverkets länk nedan
Om olyckan är framme
Om du kommer till en trafikolycka ska du tänka på följande saker.
Överblicka: Bilda dig en uppfattning om vad som hänt. Ta reda på hur många som är skadade och vem du tror är i störst behov av hjälp. Ta befälet och ta hjälp av andra som kommer till platsen.
Rädda: Befinner sig någon skada i livsfarligt läge, till exempel brand. Försök att flytta den/de skadade till en säker plats.
Larma SOS på telefonnummer 112
- Tala utförligt om vad som har hänt och var det inträffat.
- Tala om vem du är och varifrån du ringer.
- Tala om hur många skadade det är och vilken typ av skador som förekommer.
Ge första hjälpen
Det är de första minuterna efter en olycka som är avgörande för om den skadade kommer att överleva och hur allvarliga följderna av olyckan blir.
Varna andra för fara
Varna andra som kan utsättas för fara. Skydda olycksplatsen och varna andra trafikanter genom att sätta ut varningstrianglar.
Några råd:
- Behåll lugnet.
- Om ni är flera på platsen, se till att någon tar ledningen.
- Fördela arbetsuppgifterna.
Cykelhjälm
Från om med den 1 januari 2005 ska alla under 15 år använda hjälm när de cyklar. Syftet med den nya lagen är att minska antalet dödade och skadade cyklande barn och ungdomar. Varje år dödas cirka 40 cyklister och 20 000 skadas allvarligt. Det mest effektiva skyddet mot allvarliga skallskador är att använda hjälm när man cyklar.
Internationella studier visar att cykelhjälmar dämpar skadorna med minst 60 procent. Om alla under 15 år använder hjälm innebär det att antalet svårt skallskadade barn och ungdomar kan minska med omkring 200 varje år.
För mer information se länk nedan.
Reflex
Att använda reflexer är ett enkelt och billigt sätt att synas i mörkret, och att minska risken för att råka ut för en olycka. 40 procent av trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt.
Med en reflex syns du på ungefär 125 meters håll, om du möter en bil med halvljuset på. Utan reflexer syns du inte förrän bilen är 20-30 meter bort. På vintern och vid vått väglag är även bilens bromssträcka ofta 2-4 gånger längre.
För mer information se länk nedan.