Projektet bjöd in Leif Rundkvist att föreläsa för projektets deltagare och andra inbjudna om hedersförtryck. Föreläsningen delades upp på två tillfällen, den 28 februari och den 11 april, vilket gav deltagarna möjlighet till reflektion och frågor mellan föreläsningstillfällen.
Leif, som arbetar som sakkunnig i frågor rörande hedersförtryck vid Umeå socialtjänst och även som föreläsare i ämnet via Länsstyrelsen i Östergötland, berättade hur våld inom hederskulturer skiljer sig från våld i nära relationer. Han visade statistik kring hur ungdomar som lever under hedersförtryck skattar sitt eget mående i jämförelse med sina jämnåriga, som inte gör det. Deltagarna fick många exempel på hur man arbetar i Umeå, i fall där hedersförtryck varit grund till bland annat LVU. Deltagarna fick även veta hur man upptäcker hedersförtryck när man möter utsatta personer och vart man kan vända sig som yrkesverksam för att få råd och stöd i frågor rörande hedersförtryck.
Han berättade om hur vi ofta fastnar i att vi ska agera först när hedersförtrycket leder till extremt våld. Men att vi bör reagera och agera redan där vi ser minsta tecken på inskränkning av livsutrymme, där människor inte får bestämma och göra egna val över sitt liv på det sätt vi har som kultur i Sverige.
Deltagare vid föreläsningarna var personal från Flyktingsamordningen, överförmyndarnämnden, skolan, socialtjänsten, SISU, Framnäs folkhögskola, Svenska kyrkan, ungdomsmottagningen, hälsocentralerna och BUP.