”Behållningen är att se människor utvecklas”
Det är aldrig för sent att skola om sig eller höja sin kompetens – även mitt i karriären. Via Vuxenutbildningen på Piteå kommun finns många möjligheter för den som inom loppet av några månader vill få en yrkesutbildning förankrad i arbetslivet. Utbildningsformen tilltalar yrkeslärartrion Jan Forsberg, Carina Leinehed och Josefine Svärdsudd, som alla drivs av att se studenter ta klivet ut på arbetsmarknaden med stor anställningsbarhet.
Med 70 procent praktik och 30 procent teori är en lärlingsutbildning ett snabbt och effektivt sätt att nå en yrkesexamen. En del studenter kommer via företag som vill kompetenssäkra framtiden, en del tar chansen att karriärväxla medan en del studenter är helt nya i Sverige. Oavsett om det handlar om vård- och omsorg, bagare, barnskötare, fordonsmekaniker eller något helt annat, så är upplägget detsamma – mellan fyra och femton månaders arbetslivsförankrad utbildning som i de allra flesta fall leder direkt till jobb. De teoretiska kraven är desamma som vid vanlig klassrumsutbildning, men här får studenterna kunskapen genom att träna i det verkliga livet. Upplägget passar den som vill lära genom att göra, snarare än att främst sitta i skolbänken.
Individanpassat studieupplägg
Just modellen med lärlingsutbildning lockade lärarna Josefine, Carina och Jab. I över 20 år har Jan via denna utbildningsmodell slussat ut närmare 2 000 studenter i arbetslivet.
– Den stora behållningen är att se människor utvecklas och få en anställning. Anställningsgraden ligger på cirka 70 procent tack vare upplägget med handledning, matchning och utbildning. Det jag tilltalas av är att det är så otroligt individanpassat, säger Jan.
Carina Leinehed håller med:
– Det finns studenter som tycker studiemiljö känns jobbigt. Då finns möjligheter att ses och hålla muntliga prov på andra ställen, exempelvis har jag träffat studenter på bibliotek, caféer eller genom walk and talk. Vi kan också anpassa studietakten, berättar Carina.
Ett helt nytt vårdlab
Sedan årsskiftet 2022/23 finns Vuxenutbildningen i nya lokaler vid Lärcentrum på Acusticumområdet. I och med flytten väcktes också nya utbildningsmöjligheter. Bland annat har ett helt nytt vårdlab färdigställts så att studenter som läser en utbildning inom vård- och omsorg kan träna alla praktiska moment innan de ger sig ut i verkligheten.
– Vårdlabbet består av olika miljöer såsom sjukhus hälsocentral, särskilt boende/ordinärt boende samt dusch- och sköljrum. En del av materialet har skänkts av andra förvaltningar inom Piteå kommun och av Region Norrbotten för att skapa så autentiska miljöer som möjligt. Syftet är att studenterna ska få färdighetsträna innan de gör det på en levande människa, berättar Carina.
Ett av de nyaste inslagen i vårdlabbet är övningsdockor som simulerar patienter. Lärarna kan styra en av dockorna, som kallas Rut, via ett kontrollrum.
– Från andra sidan väggen kan vi göra så att simulatordockan pratar. Rut kan till exempel berätta var hon har ont och ställa olika frågor till studenterna. Det möjligt för oss att utvärdera deras kunskaper på ett bra sätt, säger Josefine.
Stora möjligheter med korta ledtider
Utbildningarna som erbjuds på Vuxenutbildningen är många och styrs av hur behovet ser ut på arbetsmarknaden. Med rätt förutsättningar kan det gå snabbt att sätta upp en ny lärlingsutbildning.
– Ett exempel är en kille som ville utbilda sig till säljare och som på egen hand ordnat med lärlingsplats. Inom loppet av två veckor hade vi satt upp en studieplan och han kunde påbörja sin utbildning. Det är en väg att gå, den andra är att söka en befintlig studieplats på någon av våra utbildningar, berättar Jan. Han håller i de teoretiska bitarna medan handledare på arbetsplatserna står för expertisen i respektive ämne.
Oavsett inriktning så inleds alla lärlingsutbildningar på Vuxenutbildningen med en orienteringskurs. Kursen fyller ett viktigt syfte då den är till för att studenterna snabbt ska få bekanta sig med miljön.
– Under den tiden kan eleven se om hen hamnat rätt och vi som lärare kan se om förutsättningarna för att läsa en utbildning finns där innan den egentliga utbildningen påbörjas, säger Carina.
Komplettera med lärarexamen
Totalt jobbar ett 30-tal lärare på Vuxenutbildningen i Piteå kommun, som är en del av förvaltningen Samhällsbyggnad. Alla har de tidigare erfarenhet från yrkeslivet vilket möjliggjort en karriär som yrkeslärare. Här får de använda sina tidigare erfarenheter i ny kontext.
– Jag ville vara med och forma framtidens medarbetare inom vården genom att göra en insats som lärare. Med yrkeserfarenhet inom ett område behöver du bara läsa till 90 högskolepoäng i pedagogik för att få en lärarexamen. Det är ett snabbt och effektivt sätt till att bli lärare och karriärväxla, samtidigt som du tar tillvara all din erfarenhet och kunskap. Jag har inte ångrat mig, säger Josefine.