"Jag lindade in sälen i jackan och släppte ut den i vattnet i Pitsund"

 

 

Dygnet runt, året runt, står Räddningstjänstens personal redo att rycka ut när en kris bryter ut inom kommunens gränser. Inte bara i form av brand, utan också hjärtstopp, livräddningar och saneringar. Den varierande vardagen, lagarbetet och samhällsnyttan är vad som lockade Emelie till rollen som brandman. Nästan 12 år senare har hon inte ångrat en sekund.

Att jobbet som brandman innebär en stor samhällsinsats för Piteborna säger sig självt. Utan Räddningstjänstens beredskap hade skador på byggnader, natur och människor kunnat bli så mycket värre. Ibland utgör Räddningstjänstens insatser en direkt skillnad mellan liv och död. Ett sådant exempel är hjärtstopp.

– När vi bidrar till att hålla en person vid liv är tillfällen då jag känner mig som mest stolt över mitt jobb. Då blir det verkligen svart eller vitt om vi lyckas eller inte, säger Emelie, som varit brandman i Piteå kommun sedan 2010.

Träning på hjärt- och lungräddning med docka

Brandmansdrömmen växte fram

– Jag ville ha ett aktivt jobb där jag får hjälpa människor och hela tiden utvecklas som person. Ibland är det fysiskt, absolut, som exempelvis vid rökdykning, men annars är det problemlösning som är den viktigaste egenskapen, menar Emelie.

Brandman Emelie går i garaget framför alla brandbilar

Förmågan att snabbt ställa om sitt fokus är A och O. Dessutom behöver man gilla att jobba i lag för att trivas. Räddningstjänsten i Piteå ingår i en gemensam räddningsnämnd tillsammans med Älvsbyns kommun för att stärka båda kommunernas beredskap och förebygga olyckor.

– Vi är hela tiden beredda på att något kan hända. När det väl gör det gäller det att vi som jobbar tillsammans är väl sammansvetsade och vet vad vi ska göra. Skifteslaget blir som en familj eftersom vi jobbar så udda arbetstider och ibland firar både jul, nyår och midsommar tillsammans på stationen.

Brandmän på väg till utryckningsfordon

Året runt följer Räddningstjänsten ett så kallat övningshjul, både internt och tillsammans med samarbetspartners som stora industrier och företag. Sommartid tränar Emelie och hennes kollegor på exempelvis vattenlivräddning och skogsbränder, medan vintern innehåller övningar i bland annat snöskoterkörning. Fyra gånger per år övar de också tillsammans med andra blåljusverksamheter i Piteå vilket är viktiga tillfällen för att bygga en bra beredskap för större insatser och krissituationer som påverkar hela kommunen.

– Vi övar alltid på specifika positioner så att alla vet vad de ska göra. Det är extra viktigt eftersom det ibland krävs att man hoppar in i ett nytt skift.

Uppmärksammade räddningsinsatser

Räddningstjänstens insatser blir med jämna mellanrum uppmärksammade i media. Många positiva hejarop kommer när de räddat ett djur i nöd.

– För några år sedan räddade vi en säl som strandat på halkbanan på Haraholmen. Jag fick linda in den lilla sälen i jackan och släppa ut den i vattnet i Pitsund. Vi har också räddat människor och hundar från att gå genom isen vid ett antal tillfällen. Räddningstjänsten är utrustade med bra material för alla möjliga situationer och väder. Det skapar en trygghet både för oss och medborgarna, säger Emelie.

Porträttbild av Emelie Ullberg framför en brandbil

 

Bildlänk med text, Se Piteå kommuns lediga jobb här