Föreningens egenskaper
- Föreningen ska vara en ideell förening.
- Föreningen ska ha sitt säte samt vara verksam och ha huvuddelen av sina medlemmar i Piteå kommun.
- Föreningen ska ha varit verksam i minst ett år. Om det finns särskilda skäl i ett enskilt fall kan berörd nämnd besluta om undantag från kravet på verksamhetstid.
- Föreningen ska vara öppen för alla om inte sakliga och godtagbara skäl finns.
- Föreningen ska ha minst 10 medlemmar. Som medlem räknas en person som närmast föregående verksamhetsår varit registrerad som medlem och erlagt fastställd medlemsavgift.
- Föreningen ska ha ett aktivt medlemsregister där varje medlems identitet går att styrka.
- Föreningen ska ha skriftliga stadgar, en ansvarig styrelse och revisor samt fungera enligt demokratiska principer.
- Föreningen ska vara ansluten till en riksorganisation som erhåller statligt stöd eller ha stadgar som är godkänts av berörd nämnd.
- Föreningen ska vara registrerad i kommunens föreningsregister.
Värdegrund
- Föreningen ska vara uppbyggd enligt demokratiska principer samt verka för lika rättigheter och möjligheter till delaktighet och deltagande oberoende av kön, könsidentitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning och sexuell läggning, inom ramen för verksamhetens syften och mål.
- Föreningen ska inte i sin verksamhet uppmuntra till bruk av alkohol, tobak, doping eller andra droger.
Övriga krav
- Föreningen ska hålla årsmöten där verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning samt revisionsberättelse godkänns samt besluta om ansvarsfrihet för styrelsen.
- Vid anmodan ska följande handlingar inges till den nämnd som beslutat om stöd.
- Årsmötesprotokoll inklusive val av styrelse
- Verksamhetsberättelse
- Verksamhetsplan
- Resultat- och balansräkning
- Revisionsberättelse
- Beslut om ansvarsfrihet för styrelsen.
-Föreningar/företag som erhåller bidrag ska registrera sina evenemang i kommunens evenemangskalender. I all marknadsföring ska det tydligt framgå att evenemangen genomförs med stöd av Piteå kommun.
Föreningen ansvarar för att föreningens uppgifter i kommunens föreningsregister är uppdaterade.
Föreningsbidrag utgår inte till:
- Politiska föreningar. Stöd till politiska föreningar hanteras i enlighet med särskilda bestämmelser och är inte att räkna som föreningsbidrag.
- Religiösa föreningar och trossamfund. En religiös förening kan beviljas bidrag för verksamhet eller för verksamhetslokal där verksamheten huvudsakligen inte har religiösa inslag och verksamheten är öppen för alla.
- Riksorganisationer, distriktsorganisationer och stiftelser.
- Organisationer som tar hand om enskilda medlemmars yrkesmässiga eller ekonomiska intressen
- Företag eller bolag
Allmänna krav för bidrag
Bidrag för en och samma verksamhet kan av kommunen endast beviljas en gång och kan bara sökas av den förening som genomfört verksamheten. Vid samarrangemang kan endast en av arrangörerna söka bidrag.
Bidragsmottagande förening eller organisation ska ställa sina räkenskaper och redovisningshandlingar till förfogande för granskning om detta krävs samt vid de fall grundläggande förutsättningar för bidrag ändras återbetala hela eller delar av utbetalat bidrag.
Felaktigt bruk av bidrag eller lämnande av oriktiga uppgifter kan medföra återbetalningsskyldighet av utbetalat bidrag.
Stödberättigande förening
Föreningar som registrerat sig hos Skatteverket och fått ett organisationsnummer kan ansöka om att bli stödberättigad förening genom att ansöka till föreningsregistret. Att bli godkänd som stödberättigad förening är en förutsättning för att föreningen ska få hyra kommunens anläggningar och lokaler till ett subventionerat pris och söka ekonomiskt stöd. Ansökan om att registrera en förening i föreningsregistret kan ske när som helst under året. Till ansökan om registrering av ny förening ska föreningen bifoga stadgar, en presentation av föreningens verksamhet samt protokoll från nybildningsmöte alternativt senaste årsmötesprotokollet. Om man har för avsikt att ansöka om ekonomiskt stöd måste föreningen öppna ett konto (bankgiro, plusgiro eller bankkonto) i föreningens namn.
Ansökan om föreningsstöd
Ansökan om föreningsstöd görs digitalt via Piteå kommuns hemsida eller direkt i boknings- och bidragsystemet (krävs inloggning).
Ansökan om stöd som kommer in för sent medför avdrag på det möjliga stödet:
• En till två veckor för sent inkommen ansökan medför avdrag på beviljat stöd med 50 %.
• Ansökan som kommer in mer än två veckor efter sista ansökningsdatum tas inte upp till behandling om inte särskilda skäl föreligger.
Utbetalning av stöd
Utbetalning sker endast till plusgiro-, bankgiro- eller bankkonto registrerat i föreningens namn. Utbetalning görs inte till förening som står i skuld till kultur- och fritidsnämnden utan att en skriftlig överenskommelse har gjorts för hur skulden ska regleras. Om kultur- och fritidsnämnden har fordringar på föreningen har nämnden rätt att avräkna dessa fordringar mot det stöd som föreningen är berättigad till.
Återbetalning av stöd och avstängning
Kultur- och fritidsnämnden har rätt att kräva återbetalning av utbetalt stöd och stänga av en förening från vidare föreningsstöd om stödet använts i strid med gällande bestämmelser eller för annat ändamål än som uppgivits i ansökan. Vid lämnande av oärliga och missledande uppgifter kan kultur- och fritidsnämnden besluta om att göra polisanmälan.
Uppföljning och kontroll
Kultur- och fritidsnämnden fokus är att skapa relationer och ha en nära dialog med föreningarna där grunden är tillit till föreningarna. Uppföljningen fokuserar på utveckling och de resultat som föreningarna uppnår. Kontroller sker främst genom stickprovskontroller och föreningsbesök. Om lämnade uppgifter visar sig felaktiga kan föreningen bli återbetalningsskyldig.