Här har vi samlat goda recept som du kan tillaga av frukter och bär från din trädgård. Vår tanke var att med allas hjälp samla en liten receptbank, så att det finns många smaskiga recept att prova i skördetid. Väl smakat!
Päronkaka med mandelmassa
Till 8 bitar behöver du:
2 st ägg, 1 dl strösocker, 100 g smör, 1 dl kvarg vanilj, 100 g riven mandelmassa, 3 1⁄2 dl vetemjöl, 1 1⁄2 tsk bakpulver, 1 tsk malen kanel, 2 st päron
Gör så här
- Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa en sockerkaksform.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Smält smöret och rör ner det i smeten.
- Tillsätt kvarg och mandelmassa.
- Blanda mjöl, bakpulver och hälften av kanelen. Rör ner det i smeten och fördela i formen.
- Kärna ur och skär päronet i klyftor. Stick ner dem till hälften i smeten och pudra över resten av kanelen.
- Grädda i nedre delen av ugnen 45 – 55 min.
Plommonsylt med ingefära
Det här behöver du till ca 1 liter sylt:
1 kg plommon, 1 dl vatten, 2 tsk riven färsk ingefära, 8 ½ dl strösocker, 1 krm natriumbensoat, 1 krm askorbinsyra
Gör så här
- Skölj, kärna ur och halvera plommonen.
- Blanda plommon, vatten och ingefära i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock tills plommonen är mjuka. Rör om då och då.
- Rör ner sockret lite i taget. Låt sjuda utan lock i ytterligare ca 20 minuter eller tills sylten tjocknar. Skumma noga.
- Rör ut natriumbensoat och askorbinsyra i lite av sylten och blanda sedan ner i resten av sylten.
- Häll upp sylten på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut direkt och förvara svalt.
Körsbärssaft
Detta behöver du:
l körsbär (ca 2 1/2 kg), 12 dl vatten, 12 dl socker, 1 tsk natriumbensoat
Gör så här
- Skölj körsbären och lägg dem i en gryta. Häll på vattnet och låt koka upp.
- Koka bären under lock ca 15 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
- Häll upp bären i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min.
- Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
- Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
- Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna. Förvara saften kallt.
Pannacotta med äppeltopping
Till 6 portioner behöver du:
Pannacotta: 5 dl vispgrädde, 0,75 dl socker, 1 st vaniljstång, finrivet skal från 1/2 citron, 3 st gelantinblad
Äppeltopping: 4 st syrliga äpplen, 0,5 dl strösocker, 1 dl vatten, 1 st kanelstång, Mald kanel till garnering
Gör så här
- Lägg gelantinbladen i blöt.
- Snitta upp vaniljstången och gröp ur de svarta fröna med en tesked.
- Häll upp grädde och strösocker i en kastrull. Lägg i både vaniljstången, vaniljfrön och det rivna citronskalet. Låt koka upp och puttra några minuter.
- Ta av kastrullen från plattan. Ta bort vaniljstången och vispa sedan ner gelatinbladen som du först kramar ur vattnet ur. Gelatinbladen smälter av den varma grädden, vispa tills allt smält och det blivit en jämn blandning.
- Häll upp i 6 portionsskålar. Låt gärna svalna lite först i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåp. Täck över portionsskålarna med något.
- Mät upp vatten och socker i en kastrull och lägg i kanelstång.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär 2 äpplen i bitar och koka dem till äppelmos ca 10-15 min. - Skär de kvarvarande 2 äpplena i ca 1 cm stora tärningar.
- Tillsätt äppeltärningarna till äppelmoset. Låt koka ca 5 min. Lägg äppeltoppingen ovanpå pannacottan. Servera direkt eller ställ in i kylskåp fram till servering.
- Pudra över lite kanel vid serveringen.
Äppelmos med kanel
Du behöver:
2 kg äpplen, 600 gram socker; 2 dl vatten; 2 tsk mald kanel, 6-8 kanelstänger, 1 tsk citronsyra, (ev natriumbensoat).
Gör så här
- Skala och kärna ur äpplena.
- Skär dem i bitar och lägg i en kastrull.
- Rör ut citronsyran i vattnet och slå över frukten.
- Tillsätt socker och koka upp.
- Låt moset koka samman tills det är slätt.
- Tag av från värmen och rör eventuellt i två kryddmått natriumbensoat.
- Rör ner kanelen och blanda väl.
- Slå på rengjorda burkar och lägg en kanelstång i varje burk
Knäckäppelpaj
Til 6 portioner behöver du:
Pajdeg: 1 dl havregryn, 2 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, 125 g smält smör
Fyllning: 4 äpplen, 100 g smör, 2 dl strösocker, 2 msk vetemjöl, 3 dl grädde, 1 tsk kanel, 100 g mandelspån.
Gör så här
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Smält smöret och blanda ner havregryn, mjöl och socker. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt den svalna.
- Skala och skär äpplena i klyftor. Fördela dem i pajskalet.
- Smält smör i kastrullen och rör sedan ner socker och mjöl.
- Vispa ner grädden till en tjock sås och låt den koka upp under omrörning så att det inte fastnar på bottnen. Låt såsen sjuda några minuter.
- Rör ner kanel och mandel. Bred ut såsen över äpplena.
- Ställ in i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
- Låt svalna 10-30 minuter före servering och ät den med vaniljsås eller glass!