Pollinering
Det finns ca 3000 olika pollinerande insektsarter i Sverige. Många av dessa är i akut behov av livsmiljöer där deras speciella behov tillgodoses. Näringsfattiga, blomrika marker är särskilt viktiga.
Vi på parkavdelningen ansvarar för ca 4,3 hektar ängsyta. Under sommarmånaderna blir de till en festplats för alla typer av pollinerare. Artrika ängar förser vildbin, fjärilar och andra insekter med energi från nektar och i gengäld får blommorna hjälp att bilda nya frön.
Sommarängarnas utseende kan växla och dess förutsättningar gynnar olika växter som; älggräs, kärringtand, åkertistel, vitklöver, rödklöver, blåklocka, rödblära, prästkrage och maskros.
Vill du också hjälpa pollinatörerna?
- Skapa en vildare del på gräsmattan - en blomsteräng
- Plantera blommande växter som bin behöver
Faunadepå
Att gynna insekter och förbättra deras livsmiljöer innebär också att sörja för behovet av boplatser. Eftersom boplatser är en bristvara försöker vi skapa fler ute i skog och mark, så kallade faunadepåer.
Faunadepåerna kan vara högar med ris och grenar, stubbar som kapas i högre höjd - högstubbar - eller liggande stockar som lämnas kvar i skogen.
Du kan själv skapa din egen faunadepå i trädgården. Då gör du en viktig insats för den biologiska mångfalden!
Kompostering
Vill du ta reda på det bästa från din trädgård? Då ska du anlägga en trädgårdskompost. Höstens fallna löv, gräsklipp och överblivna växtrester förvandlas i processen till näringsrik mylla.
Kompost kan du sedan använda antingen som jordförbättringsmedel eller toppdressning till gräsmattan.
- Delad glädje är dubbel glädje sägs det - varför inte gå ihop med din granne/grannar för en gemensam kompost?
- Du kan också lämna trädgårdsavfallet till Piteå kommuns anläggning på Bredvikbergets ÅVC. Då bidrar du till produktionen av deras fina kompostjord, vilket kan köpas till ett bra pris under säsong.
- Var noga med att inte låta invasiva främmande arter följa med i komposteringen. Dessa är: jättebalsamin, tromsöloka, jätteloka samt sidenört. Sådant avfall ska stoppas i förslutna säckar och läggas i brännbart. Större mängder fraktas bort till Bredviksbergets ÅVC.
Ogräsbekämpning
Kemiska bekämpningsmedel är farliga för pollinatörer. Risken är att pollinatörer får i sig kemikalier och det behövs endast små mängder för att döda en insekt. Vi på Parkavdelningen avstår därför från kemiska bekämpningsmedel. Vi har övergått till att bekämpa ogräs med hjälp av hett vatten i till exempel grusgångar.
Även du kan skona insekterna genom att undvika alla kemiska bekämpningsmedel och istället använda hett vatten.