1996 genomförde Kultur, park och fritidsförvaltningen i Piteå kommun en utredning om den ungdomsverksamhet som bedrevs inom Kultur, park och Fritid.
Utredningen visade att intresset bland Piteås ungdomar hade sjunkit markant för kommunens ungdomsgårdar och fritidsengagemang. Utredningen konstaterade att ungdomarna ofta ansåg att kommunens ungdomsverksamhet hade till uppgift att stävja ett negativt beteende snarare än att stimulera till deras växande och ansvarstagande. Det fanns också ett behov av ett större utbud av aktiviteter.
Utredningens resultat låg till grund för en ny metod för Kultur Fritids ungdomsverksamhet. Verksamheten skulle utgå från uppgiften att stimulera och vägleda ungdomars egna initiativ och vila på eget ansvar, växande, möte mellan människor och delaktighet.
Påse pengar projektet
Enligt ett beslut i Kultur- och fritidsnämnden är en ungdomsverksamhet där ungdomar har verkligt inflytande så viktig att den skall kunna erbjudas alla ungdomar. Alla kommundelar skall ha tillgång till en ”påse pengar”.
Påpp startade 1998. Den nya arbetsmetoden utvecklades och genomförs av Kultur Fritids avdelning UNG.
Påpp bygger på att stimulera och vägleda ungas egna initiativ och därmed öka ungdomars inflytande, delaktighet och makt. Pengarna är tillgängliga för ungdomar som vill söka bidrag till egna arrangemang.
Enligt ett beslut i Kultur- och fritidsnämnden kan man ”söka pengar från PÅPP till idéer och projekt som inte hör till ordinarie föreningsverksamhet, för vilka andra bidrag utgår.
I samband med ansökan ställs krav på ungdomars engagemang och vilka vuxna som på något sätt deltar i projektet”.