Open Access-tidskrifter
Education Inquiry
Tidskriften ges ut av Taylor & Francis och Umeå universitet. Artiklar som publiceras berör områden ämnesdidaktik, didaktik och pedagogik, utbildningspolitik inom alla nivåer I utbildningssystemet. Tidskriftens språk är engelska, men det är många svenska forskare som skriver om svenska utbildningskontexter.
Forskning om undervisning och lärande
Tidskriften ges ut av Lärarstiftelsen i samarbete med Lärarförbundet och dess vetenskapliga råd. Den presenterar forskning inom skolans samtliga ämnesområden och åldersgrupper. Det handlar såväl om forskning som fördjupar förståelsen för till exempel elevers svårigheter, eller olika aspekter av undervisningen, som om forskning som utvecklar metoder och instrument för till exempel bedömning av elevers kunnande.
Nomad
En vetenskaplig tidskrift för forskning och utvecklingsarbete i matematikämnets didaktik. Den vänder sig till alla som är intresserade av att följa utvecklingen inom detta kunskapsområde och till institutioner och miljöer som bedriver forskning, utvecklingsarbete och undervisning i matematikämnets didaktik.
Nordic studies in Education
Tidskriften publiceras av Idunn i samarbete med Nordic Educational Research Association. Den publicerar artiklar med relevans för utbildning i nordiska länder. Tidskriftens språk är engelska och nordiska språk.
Nordidactica - Journal of Humanities and Social Science Education
Tidskriften är ett samarbete mellan olika nordiska lärosäten med relevans för högre utbildning, lärarutbildning och skola. Den publicerar ämnesdidaktiska studier av undervisning och lärande i geografi, historia, samhällskunskap, statsvetenskap och religionskunskap, men tidskriften är också öppen för artiklar där breda teman som inkluderar frågor som rör dessa ämnen behandlas.
Nordic Studies in Science Education
Tidskriften publicerar artiklar inom området naturvetenskaplig ämnesdidaktisk forskning men även pedagogisk forskning inom teknik och geografi förekommer.
Journal of Nordic Research in Early Childhood Educational Research
Tidskriften publiceras av University College of Oslo and Akershus, i samarbetet med ett antal universitet I Norge och i de nordiska länderna. Den publicerar artiklar inom förskolefältet och tidskriftens språk är skandinaviska språk och engelska.
Pedagogisk forskning i Sverige
Tidskriften dokumenterar, granskar och debatterar pedagogisk forskning och dess villkor i Sverige. Den innehåller förutom forskningsartiklar debattartiklar, recensioner av nyutkommen litteratur samt fakultetsopponenters sammanfattade synpunkter på aktuella doktorsavhandlingar.
The Techne Series: Research in sloyd education and crafts science.
Tidskriften publiceras av NordFo, Nordic Forum for Research and Development in Craft Design och ger ut pedagogisk forskning inom slöjdämnet. Tidskriftens språk är nordiska språk och engelska. Artiklarna kan fokusera på pedagogiska, psykologiska, social, kulturella och teknologiska dimensioner i formellt och informellt lärande i fysiska och virtuella lärandemiljöer i slöjd.
Tidskriften Utbildning & Demokrati
Tidskriften har ambitionen att bidra med analyser av utbildning i vid mening: såväl dess inre verksamheter som dess politiska innebörder. Den vill betona kommunikationens betydelser för meningsskapande där de didaktiska frågorna relateras till synen på utbildning som demokratisk instans och utbildningens roll som offentligt rum.
Tidskriften Utbildning & Lärande
Tidskriften ges ut vid Högskolan i Skövde. Varje nummer har ett forskningsorienterat tematiskt upplägg och behandlar frågor inom skilda pedagogiska praktiker och professionella, yrkesorienterade sammanhang.
Tidskriften Forskning om funktionshinder pågår
Tidskriften ges ut av Centrum för forskning om funktionshinder, Uppsala universitet. Detta är inte en vetenskaplig tidskrift, men visar var man kan läsa mer om forskning om funktionshinder (t.ex. hänvisar till avhandlingar).
Open Review of Educational Research
Tidskriften ges ut av Taylor & Francis och publicerar pedagogisk forskning ur ett multidisciplinärt perspektiv, både kvantitativa och kvalitativa studier samt artiklar med historiska eller filosofiska perspektiv.
Cogent Education
Tidskriften ges ut av Taylor & Francis och publicerar pedagogisk forskning ur ett multidisciplinärt perspektiv. Centrala ämnen för tidskriften är exempelvis läroplans- och klassrumsforskning, utbildningspolitik, pedagogisk bedömning, pedagogiskt ledarskap, utbildningspsykologi och handledning, informations- och kommunikationsteknologi, professionsutveckling för lärare, elevers lärande, barndomsforskning, lärarutbildning.
AERA Open
Tidskriften ges ut av Sage genom the American Educational Research Association (AERA). Den publicerar artiklar inom det utbildningsvetenskapliga fältet inom olika kontexter, som till exempel förskola, fritidsverksamhet, grund- och gymnasieskola.
Sage Open
Tidskriften publicerar forskningsartiklar inom områdena beteendevetenskap och humaniora. Det finns en speciell sektion för utbildning, klicka på "browse", "browse by subject" och sedan "Education".
Skolforskningsinstitutet
Systematiska forskningsöversikter ges ut av Skolforskningsinstitutet. Riktar sig i första hand till för förskollärare och lärare, men också till beslutsfattare som på olika sätt kan främja goda förutsättningar för att bedriva skolans undervisning på vetenskaplig grund.
Nordic Journal of Studies in Educational Policy
Tidskriften publiceras av Taylor & Francis och Högskolan i Gävle. Artiklarna som ges ut berör främst områdena utbildningspolitik, läroplan, undervisning, bedömning, utvärdering och kulturell praktik, från förskola till högre utbildning (lärarutbildning).
Sökmotorer och databaser
Skolverket
Via "Publikationer" på Skolverkets hemsida kan du hitta aktuella kunskapsöversikter och riktlinjer inom olika områden. Här kan du också ta del av texter och reportage från skolor och förskolor där forskning och beprövad erfarenhet presenteras. Det går också att anmäla sig för deras nyhetsbrev som tar upp aktuella skolfrågor.
forskning.se
Forskning.se publicerar aktuella nyheter om forskningsresultat, innovationer och satsningar direkt från landets lärosäten och forskningsinstitut. Redaktionen tar också fram egna artiklar inom olika ämnesområden. Nyheterna på forskning.se kan komma från universitet, högskolor, forskningsfinansiärer, forskande myndigheter, forskningsinstitut och akademier. Via huvudsidan kan nyheter inom Utbildning & skola nås.
Skolporten
Skolporten vill stärka skolans lärare och ledare i deras profession och uppdrag genom att tillhandahålla arenor där kunskap och erfarenhet möts. Skolportens verksamhetsområden är omvärldsbevakning, konferenser och de driver även ett forskningsmagasin som lyfter fram och fördjupar sig i aktuell forskning med det övergripande syftet att stärka skolans vetenskapliga grund. Via deras hemsida kan läsaren prenumerera på forskningsnyheter inom skolområdet.
Swepub
Swepub ger möjlighet att söka bland artiklar, konferensbidrag, avhandlingar m.m. som publicerats vid svenska lärosäten och myndigheter. Använd Swepub för att få en översikt av vad som skrivits inom ett specifikt forskningsområde, få tag på fulltext, abstract och citeringar.
Google scholar
Google scholar är en sökmotor som söker information i vetenskapliga och akademiska webbkällor. Sökresultaten innehåller bl.a. forskningsmaterial, föredrag, böcker, abstrakt, konferenspapper och artiklar av akademiska förlag, samfund, universitet och andra vetenskapliga organisationer.
DOAJ
Directory of Open Access Journals (DOAJ) via Lunds universitet. Databasen innehåller open access tidskrifter inom områdena naturvetenskap, teknik, medicin, samhällsvetenskap och humaniora.
DOAB
Directory of Open Access Books (DOAB) via OAPEN Foundation, National Library, Haag, Nederländerna. Syftet med databasen är att öka synligheten för böcker som publiceras via open access.
Taylor and Francis online
Här kan du söka efter artiklar i fulltext, t.ex. på leadership. teaching, assessment, osv. Om man klickar i rutan: "Only show content I have full access to", kommer de artiklar som är open access upp i söklistan.
Övriga källor
Skolinspektionen
Här finns samlat Skolinspektionens beslut, publikationer och statistik.
NB-ECEC
Kvalitetsgranskade forskning om barn i förskoleåldern (0-6 år).
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Informationsmaterial från specialpedagogiska skolmyndigheten som går att beställa eller ladda ner.
Uppsök
Examensarbeten och uppsatser i fulltext
Doria
Doria är en tjänst där flera högskolor och andra organisationer i Finland publicerar diverse digitala material. Språk: finska, svenska och engelska.
Nordiska ministerrådet
Publikationerna går att ladda ner.
WHO
WHO:s publikationsdatabas
UNICEF
UNICEF:s publikationer
Socialstyrelsen
Publikationer som rör hälso- och sjukvård samt socialtjänst.
MUCF
Här kan du läsa, ladda ned och beställa Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors publikationer
SBU
Rapporter från statens beredning för medicinsk och social utvärdering.
SveMed+
SveMed+ är en bibliografisk databas som innehåller referenser till artiklar från skandinaviska tidskrifter inom ämnesområdena medicin, odontologi, hälso- och sjukvård, arbetsterapi, omvårdnad och sjukgymnastik. Länkar till fulltext förekommer.
Publications - Finnish Youth Research Society
Det finländska ungdomsforskningssällskapet samlar publikationer från forskare. Språk: finska, svenska och engelska.