I denna policy avses med ordet ”drog”, alkohol, narkotika, icke medicinsk användning av läkemedel eller andra preparat som påverkar det centrala nervsystemet ex internetdroger.
Drogpolicy
I denna policy avses med ordet ”drog”, alkohol, narkotika, icke medicinsk användning av läkemedel eller andra preparat som påverkar det centrala nervsystemet.
- På Strömbackaskolan accepterar vi inga droger. Skolan är en arbetsplats för elever och personal, med samma krav och skyldigheter som andra arbetsplatser.
- Skolan och det som sker i skolans verksamhet i övrigt ska vara fritt från alkohol och alla typer av droger. Det är inte tillåtet att inneha, sälja eller använda droger. Det är inte heller tillåtet att vistas på skolan i berusat/drogpåverkat tillstånd.
- Vårt mål är att alla på skolan ska känna sig trygga och ha en drogfri skolmiljö. Därför jobbar vi för att på ett tydligt sätt förebygga, upptäcka och ingripa för elevernas bästa.
- Vårt mål är att alla elever, alla vårdnadshavare/föräldrar och all personal skall vara medvetna om riskerna med droger samt känna till skolans handlingsplan mot droger.
Handlingsplan
I denna handlingsplan används elevhälsoteamet som ett samlingsnamn för skolenheternas elevhälsa där rektor, specialpedagog, skolsköterska, studie- och yrkesvägledare samt kurator ingår.
Förebyggande åtgärder
Elever:
- Skolan skall ge eleverna kunskaper om riskerna med alkohol, narkotika, tobak och andra droger.
- Mentor ska presentera handlingsplanen mot droger i början av varje läsår.
- Värdegrundsfrågor kring hälsa och droger samt handlingsplanen integreras återkommande i undervisningen.
- Eleverna erbjuds olika föreläsningar om olika teman som rör droger.
- Alla elever i åk1 erbjuds hälsosamtal hos skolsköterskan.
Vårdnadshavare/föräldrar:
- Handlingsplanen mot droger samt handlingsplanen för en rökfri skolmiljö presenteras för vårdnadshavare/föräldrar på föräldramöte i åk 1.
- Vårdnadshavare/föräldrar erbjuds information inom området hälsa och droger för att kunna upptäcka och ingripa på bästa sätt.
Personal:
- All personal ska få information om handlingsplanen mot droger samt handlingsplanen för en rökfri skolmiljö inför varje läsårsstart. Nyanställd personal informeras i samband med introduktionen på arbetsplatsen.
- Personalen ska ha kunskaper inom området hälsa och droger för att kunna upptäcka och ingripa på bästa sätt.
- Elevhälsoteamet är behjälpliga vid planering och genomförande av det drogförebyggande arbetet.
Övergripande:
- Regelbundna hundsök efter droger genomförs av polis på skolans område.
Vad gör skolan om en elev använder droger?
Elevhälsoteamet gör en inventering av elevens situation. Arbetsgången kan variera, men grundprincipen är densamma:
- Tidig kontakt med vårdnadshavare/föräldrar. Erfarenhet visar att det är en stor framgångsfaktor att ta med föräldrarna i ett tidigt skede. Om eleven är under 18 år ska vårdnadshavare/föräldrar alltid kontaktas.
- Möte med elev och föräldrar där misstanken presenteras. Socialtjänsten närvarar vid behov. Vi lyfter den oro som finns och samtalar om hur vi kan komma tillrätta med problematiken.
- Individuell åtgärdsplan upprättas där stöd från socialtjänsten kan bli aktuellt.
- Rektor gör en bedömning om det finns skäl att vidta disciplinära åtgärder där avstängning kan komma i fråga.
- Polis ska tillkallas vid uppenbar drogpåverkan.
Vart kan jag vända mig om jag misstänker att någon jag känner använder droger?
Elever: Om du som elev känner dig orolig för att du själv eller någon annan på skolan använder droger kan du vända dig till någon anställd på skolan; mentor, lärare och/eller någon ur elevhälsoteamet. Det är viktigt att någon vuxen får veta så att personen får rätt hjälp.
Vårdnadshavare/förälder: Om du misstänker att din tonåring använder droger vänta inte med att be om hjälp. Lita på magkänslan, den är oftast rätt. Som förälder är man alltid välkommen att ta kontakt med oss i skolan. Både mentorer och elevhälsoteamet finns till för er. Erfarenhet visar att ett nära samarbete mellan hemmet och skolan är en framgångsfaktor. Du kan också vända dig till Socialtjänsten för råd och stöd.
Personal: Om du som anställd känner en oro för att någon elev använder droger ska du i första hand kontakta rektor eller någon från elevhälsoteamet för samråd. Elevhälsoteamet kan då kalla till ett orossamtal inom den närmaste tiden. Om läget är akut, dvs att du upptäcker att en elev är uppenbart påverkad av droger ska du genast tillkalla polis genom att ringa 112. Polisen gör en bedömning av läget och vidtar lämpliga åtgärder. Rektor ska alltid informeras.
Reviderad drogpolicy hösten 2024