Hur du ansöker
Vad innebär fyrkantssammarbete?
Inom fyrkanten (Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn) finns ett samverkansavtal som innebär att du som elev fritt kan söka vilken utbildning du själv vill inom fyrkantsområdet (Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn). Detta oavsett om det är ett nationellt program eller särskild variant. Det innebär att du konkurrerar med ditt meritvärde från åk 9 om plats på valt program på samma villkor som andra sökande .
Grundskoleelever
Oavsett vilken kommun du vill läsa i gör du din gymnasieansökan via portalen Dexter. Du som går i årskurs 9 får ett personligt lösenord via din skola i december. Grundskoleelever från övriga kommuner: skicka ansökningshandlingar till Gymnasieantagning Nord, Barn- och utbildningsförvaltningen, 971 85 Luleå. Tel: 0920-45 30 00.
För elev som inte går i grundskolan
Ansökningshandlingar finns att hämta ner från Gymnasieantagning Nords webb eller beställa via telefon: 0920-45 30 00. Där får du mer information om hur du ansöker.
Rangordna dina val
Det är viktigt när du gör dina val att du tänker igenom din rangordning då du först prövas mot ditt förstahands val. Har du inte poäng så det räcker för ditt förstahandsval prövas du mot ditt andra-, tredjehandsval och så vidare. Därför är det viktigt att du tänker dig noga för hur du rangordnar. När du kommit in på något av dina val så faller de val du har under så om du exempelvis kommit in på ditt förstahandsval och tackar nej till det då har du inga andra val kvar. Så här är viktigt att du tänker dig för innan du tackar nej till en plats.
Kontrollera dina betyg och din ansökan
Kontrollera att dina betyg stämmer överens med ditt skriftliga betgyg från skolan och att din ansökan ser korrekt ut annars kontaktar du antagningskansliet eller studie- och yrkesvägledare på din skola.
Underskrift
Enligt den nya skollagen så gäller den sk talerätten för elever som söker till gymnasiet dvs. eleven ska själv skriva under ansökan och inte vårdnadshavaren som det varit tidigare.