Elevhälsans uppdrag inom skolverksamheten är att komplettera skolpersonalens pedagogiska kompetens avseende elevernas utveckling och lärande. Det betyder bland annat att stöd och åtgärder ska finnas med som en naturlig del i lärandeprocessen. Man utgår alltid från det som skapar och bevarar hälsa snarare än det som inte gör det.
I elevhälsoteamet ingår rektor, skolsköterska, kurator, specialpedagog, speciallärare och skolpsykolog. På högstadieskolorna och på gymnasiet ingår även studie-och yrkesvägledare. På de flesta skolor finns även socialpedagog, pedagogisk resurs och socionomer som ett komplement till Elevhälsoteamen.
Det är rektor som leder arbetet i elevhälsoteamen.
För att komma i kontakt med någon i Elevhälsoteamet, gå in på ditt barns skolas hemsidan.
CENTRALA ELEVHÄLSAN
Det finns även tillgång till en central elevhälsa. Där ingår skolpsykolog, logoped och närvaroteam. Rektor kan anlita den centrala elevhälsan vid behov.
SKOLHÄLSOVÅRDENS UPPDRAG
Skolsköterskan ska följa elevernas utveckling, bevara och förbättra deras psykiska och fysiska hälsa, samt verka för sunda levnadsvanor hos dem. Skolhälsovården inom elevhälsan ska främst vara förebyggande och omfatta hälsokontroller, vaccinationer och enklare sjukvårdsinsatser.
Här nedanför kan du se i vilken årskurs man gör vad
Förskoleklass: Hälsobesök med elev tillsammans med vårdnadshavare. Kontroll av syn, hörsel, längd och vikt.
Åk 2: Vaccination med mot mässling, påssjuka och röda hund (gäller elever födda 2002 och senare).
Hälsobesök med kontroll av tillväxt och trivsel.
Åk 4: Hälsobesök där man samtalar om livsstil, trivsel och självupplevd hälsa. Kontroll av tillväxt och rygg.
Åk 5: Vaccination mot HPV (Humant Papillomvirus).
Åk 7: Hälsobesök där man samtalar om livsstil, trivsel och självupplevd hälsa. Kontroll av tillväxt och rygg.
Åk 8: Vaccination mot stelkramp, difteri och kikhosta.
OBS: Syn- och hörselkontroll utförs i förskoleklass. Därefter utförs dessa kontroller vid behov.
SKOLLÄKARENS UPPDRAG
Skolläkarna gör regelbundna besök på skolorna och jobbar i nära samarbete med skolsköterskorna.
Skolläkaren ger medicinsk handledning till skolsköterskan i enskilda ärenden, remitterar elever med medicinska problem vidare i vårdkedjan. Särskiljer psykosomatiska problem från medicinska/symtomatiska.
Föräldrar kan vid behov boka tid hos skolläkaren, detta sker via skolsköterskan.
Personal inom skolhälsovården följer samma lagar och riktlinjer som övrig personal inom hälso- och sjukvården. Det innebär att vi också har samma sekretess som inom hälso- och sjukvården.
SKOLPSYKOLOG
Skolpsykologens viktigaste uppgift är att förebygga ohälsa och undanröja hinder att nå utbildningens mål. Skolpsykologen bidrar med psykologisk kunskap i det generella hälsofrämjande och förebyggande arbetet.
Exempel på skolpsykologens arbetsuppgifter:
-
Bidra med psykologisk kompetens i den övergripande planeringen av elevhälsans arbete och i det systematiska kvalitetsarbetet.
-
Bidra med psykologisk kunskap om skydds- och riskfaktorer för elevers hälsa, lärande och utveckling, till exempel genom utbildning kring psykisk hälsa och ohälsa.
-
Ge handledning och konsultation till rektorn och övrig pedagogisk personal.
-
Kartlägga och analysera elevernas behov, föreslå och genomföra hälsofrämjande och förebyggande insatser och utvärdera och utveckla dessa.
-
I samverkan med lärare, elever, vårdnadshavare och skolans övriga personal arbeta med pedagogiskt inriktade insatser för att stödja elevers kognitiva, sociala och emotionella utveckling och stödja utvecklingen mot utbildningens mål.
-
Genomföra skolformsutredning och diagnostisera intellektuell funktionsnedsättning inför beslut om mottagande i anpassad grund- eller gymnasieskola.
-
Ta till vara kunskap om elevernas psykiska hälsa i elevhälsans övriga arbete.
Gentemot förskolans personal arbetar skolpsykologen företrädesvis med handledning och konsultation. Skolpsykologen deltar även vid behov på barnhälsoteamsmöten (BHT). Skolpsykologen bidrar med psykologisk kunskap om skydds- och riskfaktorer för barns hälsa, lärande och utveckling, till exempel genom utbildning kring psykisk hälsa och ohälsa.
Skolpsykolog är skyldig att föra patientjournal när de ger hälso- och sjukvård till en elev.