Nationella resurscentrum
Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS)
Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling och skolbibliotek, NCS, arbetar för att stärka barns och elevers språk-, läs- och skrivutveckling. Här kan du som är förskollärare, lärare, lärare i fritidshem, skolbibliotekarie, skolledare eller har uppdrag på huvudmannanivå som till exempel språk-, läs- och skrivutvecklare hitta stöd, information och inspiration. Centrat drivs av Skolverket.
Nationellt centrum för svenska som andraspråk
Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet är ett nationellt resurs- och utvecklingscentrum på uppdrag av regeringen. Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) arbetar för att nyanlända och flerspråkiga barn och elever i hela skolväsendet, från förskola till vuxenutbildning, ska erbjudas goda förutsättningar att klara sina studier och därmed goda möjligheter att bli aktiva i samhälls- och arbetsliv.
Nationellt centrum för Matematikutbildning
Nationellt centrum för Matematikutbildning (NCM) drivs av Göteborgs universitet och har som uppgift att stödja utvecklingen av matematikutbildning i förskolan, i det obligatoriska och frivilliga skolväsendet. Det inrättades genom regeringsbeslut i januari 1999. NCM är ett av flera resurscentra för olika skolämnen som inrättats de senaste 20 åren.
Nationellt resurscentrum för teknikundervisning i skolan - CETIS
Nationellt resurscentrum för teknikundervisning i skolan, CETIS, vid Linköpings universitet, har till huvuduppgift att tillsammans med förskolans och grundskolans personal, landets lärarutbildare, näringslivsföreträdare och andra intresserade stimulera och utveckla teknikundervisningen.
Nationellt resurscentrum för biologiundervisning
Nationellt resurscentrum för biologiundervisning drivs av Uppsala universitet och syftar till att stödja och inspirera lärare i förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning.
Kemilärarnas resurscentrum (KRC)
KRC finns vid Stockholms universitet och stöder kemilärare i hela grundskolan och i gymnasieskolan med syfte att främja en stimulerande, intressant och aktuell undervisning. Stödet till kemilärarna omfattar bland annat att utarbeta och ge tips om experiment och andra undervisningsmaterial, att ge råd om säkerhetsfrågor och kemiska frågor, att initiera och genomföra fortbildning för skolans lärare samt att främja ökade kontakter mellan skolan och kemibaserad industri.
Nationellt resurscentrum för fysik (NRCF)
NRCF:s som finns vid Lunds universitet har som uppgift att ge lärare möjlighet till fortbildning och hjälp att hitta inspirerande resurser för sin fysikundervisning. NRCF gör det genom att själva och i samarbete med andra ge kurser, fortbildningsdagar och utveckla material. I uppdraget ingår också genom att samla, granska, utvärdera och sprida information från andra.
Nationellt centrum för naturvetenskapernas och teknikens didaktik (NATDID)
NATDID vid Linköpings universitet har till uppgift att stödja skolutvecklingen på nationell nivå inom naturvetenskap och teknik genom att sprida resultat från aktuell didaktisk forskning till dem som är verksamma i skolan. Målet med detta är att lärare ska kunna omsätta ämnesdidaktisk forskning i praktiken och därigenom låta skolan vila på en vetenskaplig grund.
Nationellt kompetenscentrum för livslångt lärande - Encell
Encell - Nationellt kompetenscentrum för livslångt lärande vid Jönköpings universitet - har på uppdrag av regeringen ett övergripande nationellt ansvar för forskning och kunskapsspridning om vuxnas lärande i partnerskap och nätverk.
Nordisk Netvaerk för Voksnes Laering
NVL er en international decentraliseret netværksorganisation, som blev oprettet af Nordisk Ministerråd i 2005. NVL arbejder på tværs af de fem nordiske lande (Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige) og de tre selvstyrende områder i Norden (Åland, Færøerne og Grønland).
Sökmotorer och databaser
DOAJ
Directory of Open Access Journals (DOAJ) via Lunds universitet. Databasen innehåller open access tidskrifter inom områdena naturvetenskap, teknik, medicin, samhällsvetenskap och humaniora.
DOAB
Directory of Open Access Books (DOAB) via OPEN Foundation, National Library, Haag, Nederländerna. Syftet med databasen är att öka synligheten för böcker som publiceras via open access.
Finnish Youth Research Society
Det finländska ungdomsforskningssällskapet samlar publikationer från forskare. Språk: finska, svenska och engelska.
forskning.se
Forskning.se publicerar aktuella nyheter om forskningsresultat, innovationer och satsningar direkt från landets lärosäten och forskningsinstitut. Redaktionen tar också fram egna artiklar inom olika ämnesområden. Nyheterna på forskning.se kan komma från universitet, högskolor, forskningsfinansiärer, forskande myndigheter, forskningsinstitut och akademier. Via huvudsidan kan nyheter inom Utbildning & skola nås.
Google scholar
Google scholar är en sökmotor som söker information i vetenskapliga och akademiska webbkällor. Sökresultaten innehåller bl.a. forskningsmaterial, föredrag, böcker, abstrakt, konferenspapper och artiklar av akademiska förlag, samfund, universitet och andra vetenskapliga organisationer.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)
På MUCF är ungas villkor och civilsamhällets förutsättningar i fokus. Här kan du läsa, ladda ned och beställa publikationer.
Skandinavisk forskning på förskoleområdet (NB-ECEC)
Kvalitetsgranskade forskning om barn i förskoleåldern (0–6 år). Skandinavisk forskning på förskoleområdet, NB-ECEC står för Nordic Base of Early Childhood Education and Care. Databasen riktar sig till pedagogikstuderande, yrkesverksamma och lärare på utbildningar i pedagogik. Databasen uppdateras varje år och innehåller nu alla kvalitetsgodkända studier från 2006–2017.
Skolporten
Skolporten vill stärka skolans lärare och ledare i deras profession och uppdrag genom att tillhandahålla arenor där kunskap och erfarenhet möts. Skolportens verksamhetsområden är omvärldsbevakning, konferenser och de driver även ett forskningsmagasin som lyfter fram och fördjupar sig i aktuell forskning med det övergripande syftet att stärka skolans vetenskapliga grund. Via deras hemsida kan läsaren prenumerera på forskningsnyheter inom skolområdet.
Skolinspektionen
Här finns samlat Skolinspektionens beslut, publikationer och statistik.
Skolverket
Via "Publikationer" på Skolverkets hemsida kan du hitta aktuella kunskapsöversikter och riktlinjer inom olika områden. Här kan du också ta del av texter och reportage från skolor och förskolor där forskning och beprövad erfarenhet presenteras. Det går också att anmäla sig för deras nyhetsbrev som tar upp aktuella skolfrågor.
Socialstyrelsen
Publikationer som rör hälso- och sjukvård samt socialtjänst.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Informationsmaterial från specialpedagogiska skolmyndigheten som går att beställa eller ladda ner.
SveMed+
SveMed+ är en bibliografisk databas som innehåller referenser till artiklar från skandinaviska tidskrifter inom ämnesområdena medicin, odontologi, hälso- och sjukvård, arbetsterapi, omvårdnad och sjukgymnastik. Länkar till fulltext förekommer.
Swepub
Swepub ger möjlighet att söka bland artiklar, konferensbidrag, avhandlingar m.m. som publicerats vid svenska lärosäten och myndigheter. Använd Swepub för att få en översikt av vad som skrivits inom ett specifikt forskningsområde, få tag på fulltext, abstract och citeringar.
Taylor and Francis online
Här kan du söka efter artiklar i fulltext, t.ex. på leadership. teaching, assessment, osv. Om man klickar i rutan: "Only show content I have full access to", kommer de artiklar som är open access upp i söklistan.
UNICEF
UNICEF:s publikationer
WHO
WHO:s publikationsdatabas