Piteå kommun erbjuder barn i åldern 1 till 5 år som har en plats i förskola, eller barn som är 6 år och går i förskoleklass möjlighet att utveckla sitt modersmål. När eleven börjar grundskola, anpassad grundskola, gymnasieskola eller anpassad gymnasieskola kan eleven få modersmålsundervisning.
Undervisningen hjälper eleverna att utveckla sitt modersmål men också att lära sig mera om den egna kulturen.
Det är lättare att lära sig ett nytt språk om barnet kan sitt modersmål.
Utveckla sitt modersmål i förskolan, förskoleklassen
Pedagogerna kan visa böcker, bilder eller spela musik och sånger från barnets hemland.
Modersmålet ingår som en naturlig del i vardagen på förskolan. I första hand är det pedagogerna som arbetar med modersmålet. Föräldrarna kan också vara med och till exempel berätta om sitt hemlands kultur.
Modersmålsundervisning i skolan
Om barnets föräldrar (vårdnadshavare) har ett annat språk än svenska som modersmål kan barnet få modersmålsundervisning.
Det finns några villkor som måste uppfyllas för att få modersmålsundervisning:
- språket används dagligen i hemmet
- eleven har grundläggande kunskaper i modersmålet. Läraren bedömer kunskaperna vid första lektionen. Eleven får inte fortsätta om språkkunskaperna är otillräckliga.
- det måste finnas behörig eller lämplig lärare
- det måste vara minst fem elever i samma språk
Adoptivbarn
Eleven erbjuds modersmålsundervisning även om språket inte är elevens dagliga umgängesspråk och om det finns behörig eller lämplig lärare. Det måste finnas minst fem elever i samma språk.
Nationella minoritetsspråk
Språken samiska, finska, meänkieli (tornedalsfinska), romani chib, jiddish och teckenspråk kallas för de nationella minoritetsspråken.
Elev erbjuds modersmålsundervisning oavsett gruppstorlek och kunskaper i språket men det måste finnas behörig eller lämplig lärare.
Betyg
Modersmål är ett eget ämne med en egen kursplan. Eleverna får betyg i modersmålet i grundskolan och gymnasieskolan.
Studiehandledning på modersmålet
En elev ska få studiehandledning på sitt modersmål, om eleven behöver det.
En elev som ska erbjudas modersmålsundervisning och som före sin ankomst till Sverige har undervisats på ett annat språk än modersmålet får ges studiehandledning på det språket i stället för på modersmålet, om det finns särskilda skäl.