Läraren följer och bedömer kontinuerligt ditt barns kunskapsutveckling. Med slutbetyget i årskurs 9 kan elever söka sig vidare till gymnasiet.
Betyg
Eleverna i grundskolan får betyg varje termin från årskurs 6 till 9. Det får även elever i anpassad grundskola om eleven eller du som vårdnadshavare begär det.
Betygsskalan består av fem godkända betygssteg (A–E), och ett icke godkänt betygssteg (F).
Bedömning
I lärarens bedömning kartläggs och värderas elevens kunskaper. Läraren återkopplar till eleven hur kunskaperna utvecklas, synliggör praktiska kunskaper och utvärderar sin undervisning. Inget enskilt prov, inte ens de nationella proven, kan ensamt avgöra ett betyg. Men ett nationellt prov ska särskilt beaktas av läraren. Det betyder att läraren inte kan bortse från en elevs resultat på ett nationellt prov om det inte finns särskilda skäl för det. Bedömningar är till för att stödja elevers kunskapsutveckling ända fram till att betyget sätts, och det är inte meningen att en elev ska behöva prestera på topp hela tiden. En enskild bedömning kan i regel inte ensamt avgöra en elevs betyg.
Skriftligt omdöme
Varje läsår får du som är vårdnadshavare till elev i årskurs 1–5 information om ditt barns kunskapsutveckling i relation till målen i varje ämne. Du får informationen i ett skriftligt omdöme.
Utvecklingssamtal
Minst en gång varje termin ska eleven, elevens vårdnadshavare och läraren ha ett utvecklingssamtal. Samtalet handlar både om elevens kunskapsutveckling och sociala utveckling i förhållande till läroplanen, kursplaner och kunskapskrav.
Kopia på betyg
Vill du ha kopia på skolbetyg kontaktar du ditt barns skola.