Som småbarnsförälder med hus, lån och allt vad vuxenlivet innebär är valet inte alltid självklart att fundera på studier. Distansstudier och teknik möjliggör för många som varken kan eller vill flytta att faktiskt skaffa sig en högre utbildning.
Lyckan ATT kunna studera: Möt Anette som tog steget
2019 kände Anette Vikander att det var dags att göra något annat. Hon hade sedan gymnasieexamen 2003 jobbat som elevassistent på gymnasiesärskolan på Strömbacka, boendehandledare inom LSS och Postenföretagen i Kiruna. Att resa och utforska har också legat henne varmt om hjärtat och hon har även bland annat bott ett halvår i Indien. Strömbackatiden och jobbet som elevassistent etsade sig dock kvar hos Anette.
- Jag har längtat tillbaka till skolans värld och alltid haft läraryrket i bakhuvudet. Religion har intresserat mig länge och jag har vetat att om jag ska bli lärare så är det inom religionsvetenskap. När jag var yngre så fanns det inte i Luleå och jag var inte beredd att flytta. Jag tror många fastnar där man är i livet som vuxen och tror inte att det går att vända sig till utbildning.
När tankarna så började rikta in sig på högre studier så var det ingen självklarhet eftersom hon hade man, barn och hus och var rotad i Piteå. Hur skulle det gå? Kan jag som vuxen, och som inte har möjlighet att flytta, skaffa mig en högskole- eller universitetsexamen?
- Jag kände att jag ville läsa vidare och tog kontakt med studie- och yrkesvägledarna på Vuxenutbildningen på Piteå kommun. Jag sa, jag har man, barn och hus och kan inte flytta men jag vill vidareutbilda mig, hur gör jag? Jag kände till begreppet distansutbildning men var osäker på vad det innebar och vilka val som fanns. För mig var det också viktigt att hitta en utbildning med så få fysiska träffar som möjligt eftersom min man ofta jobbar borta och jag har småbarn.
Distansstudier gjorde det möjligt
Genom studie- och yrkesvägledarna kom Anette i kontakt med rätt personer på olika högskolor och universitet och slutligen föll valet på Högskolan Dalarna.
- De är jätteduktiga på distansutbildning och har distansutbildning utan träffar. De har även ett stort utbud av olika distansutbildningar.
I Dalarna läste hon 90 högskolepoäng religionsvetenskap under tre terminer och i samband med examen kontaktade hon återigen studie- och yrkesvägledarna och diskuterade hur hon skulle gå vidare.
- Det var jätteskönt att ha någon att bolla och diskutera med om hur jag kunde knyta ihop säcken. Studie- och yrkesvägledarna har varit mycket behjälpliga och agerat spindeln i nätet och satt mig i kontakt med rätt personer och utbildningsanordnare utifrån mina önskemål.
Valet föll på KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning, vid Luleå tekniska universitet - en lärarutbildning på distans. För att antas på KPU måste du ha ett kunskapsämne omfattande 90 hp.
- När jag är klar med mina KPU-studier är så har jag en grundskoleexamen årskurs 7-9 och hoppas kunna få jobb på en högstadieskola i Piteå kommun.
Digitala examinationer
Anette tror inte det skiljer skiljer sig så jättemycket mellan en distansutbildning eller om du går en på plats-utbildning.
- Tempot går upp och ner och ser olika ut, precis som på en på plats-utbildning. Det är ju vissa tillfällen när man har mycket, till exempel tentaperioder eller när man har inlämningar. Träffarna kan vara många på en vecka och veckan därpå kanske du inte har någon träff i realtid alls.
På distansutbildningar är det mycket egna studier där du tittar på förinspelade föreläsningar och workshops. Du examineras även digitalt, antingen muntligt eller via tidstentor och skriftliga inlämningar.
- På det stora hela skulle man väl kunna säga att den största skillnaden är att man inte träffar människor fysiskt. Men jag tycker man träffas ändå. Man träffas ju på zoom, kopplar upp sig, man ser varandra på skärmen, man laddar upp sina presentationer och interagerar på det viset i stället.
Många fördelarna med distansstudier
Det är tre år sedan hon startade denna resa och som svar på vad som varit det bästa med distansstudier, svarar hon: ATT kunna studera. Distansstudier och teknik gör det möjligt för många att plugga - även de som är mitt i livet och inte kan flytta.
- En stor fördel med distansstudier är också flexibiliteten i att kunna lägga upp och planera sina dagar och veckor själv utifrån sitt eget livspussel. Men den största fördelen med distansstudier är ATT jag ens kan studera. Hade det inte funnits distansstudier hade jag inte studerat med tanke på mitt familjeliv, jag är så glad att den här möjligheten finns.
Anette är en person som behöver intellektuell stimulans och tycker om att jobba och läsa. När man får barn så har man inte alltid den friheten. Det har varit den största fördelen för henne.
- Distansstudier har gett mig den friheten att få använda hjärnan och utmanas. Jag älskar verkligen detta! Att jag får ha mina studier, min kurslitteratur, mina seminarier och får utvecklas. Jag tror faktiskt att jag hade valt distans framför på plats-studier, jag tror detta passar mig bättre.
Men vad som är distansstudiers stor fördel varierar förstås utifrån individ, personlighet, familjesituation och mycket annat.
-En kompis till mig, som är singel utan barn, läser också på distans och hon har möjlighet att jobba vid sidan om och tar mycket kvälls- och helgjobb. Det är en stor fördel för henne eftersom hon kan disponera sin tid på ett annat sätt. Sen är det ju en enorm möjlighet och frihet i att kunna sitta vart du vill, om du har den möjligheten.
En annan kursare till Anette var höggravid och väntades få barn vilken dag som helst. Vid ett online-seminarium, loggade hon så plötsligt in - FRÅN BB!
- Hon hade fått barn under natten och allt hade gått bra. Hon känner sig så pass utvilad och har dessutom haft med sig sin dator på BB och hunnit läsa på, så hon var med hela lektionen från BB, skrattar Anette.
Det är ju det coolaste med distansstudier att folk kan vara uppkopplade från hela världen och till och med från BB-salen. Snacka om att flexibla studier som visar på möjligheter och kanske framför allt för kvinnor och mammor!
Möjligheter och utmaningar
En av de stora möjligheterna men också utmaningarna med distansstudier är egenansvar och arbetsdisciplin.
- Jag har ganska bra självdisciplin och är bra på att ta ansvar, har man det så är det en fantastisk frihet att läsa en distansutbildning. Mycket är digitalt, förinspelade föreläsningar och du ska läsa mycket litteratur själv. Kan man planera sin vecka, exempelvis att på onsdag tittar jag på de här föreläsningarna och på torsdag påbörjar jag den här boken, då är det en enorm frihet i det. Svaret kan nog bli annorlunda om man inte har den disciplinen, att man saknar någon som säger: "Klockan 10 på måndag så ska du ha läst ut den här boken".
Precis som många av oss har insett det senaste året i och med pandemin och hemmajobb, så berättar Anette att det hon kan sakna är de naturliga mötena som uppstår när man träffas i realtid.
- När du är på plats dricker du kaffe eller lunchar med dina kursare, då kan du reflektera kring studier och uppgifter. Man kan tipsa varandra om var man kan få tag i en viss bok eller hjälpa varandra på ett naturligt sätt. Med distansstudier får du göra mycket reflekterande själv och du måste aktivt jobba på kontakt med andra genom exempelvis gruppchattar, zoomrum och diskussionsforum.
Tips och råd
Studie- och yrlesvägledarna har varit värdefulla på vägen mot drömyrket.Det är ett av Anettes råd till dig som funderar på distansstudier.
- Ta hjälp av studie- och yrkesvägledarna, både i att klura ut vad du vill och hur du ska göra det. Det finns många möjligheter och de kan hjälpa och guida dig i rätt riktning. De håller ju sig à jour med det senaste. Det är inte lätt att själv veta vart du ska hitta all information.
Fler bra tips:
- Se till att du har bra internetuppkoppling. Ett stabilt nät är a och o när du går en distansutbildning.
- Se till att ha bra ljud och bra bild. Du vill höra och se samt höras och synas. Det är otroligt påfrestande och stressande att ha dålig ljud- och bildkvalitet.
Anette är väldigt positiv till distansstudier och kan varmt rekommendera det.
- Jaa, helt klart! Det är fantastiskt att jag kan läsa det jag är intresserad av och ändå få familjelivet att gå ihop, avslutar Anette.