Har du kunskap om industriell produktion men vill lära dig mer? Gillar du teknik och problemlösning och vill ha ett spännande jobb? Då har vi den perfekta distansutbildningen för dig som har kunskap om industriell produktion och som vill lära dig mer inom området.
Utbildningen i korthet
- Omfattning: 200 YH-poäng (ca 1 år)
- Studietakt: heltid
- Studieort: Piteå (Distans)
- Ansök: Ansökan är stängd
- Utbildningsstart: 5 augusti 2024
- Leder till yrkeshögskoleexamen
Om utbildningen
Bristen på produktionstekniker är allvarlig, speciellt på de mindre och medelstora tillverkningsföretagen. Det som efterfrågas är specifikt kvalificerade produktionstekniker och de saknas inom flera områden och branscher. Därför har vi tillsammans med företag i branschen tagit fram en utbildning för dig som redan har kunskaper från industriell produktion och vill ta steget mot att lära dig mer och utveckla din yrkesroll. Det här är utbildningen för dig som gillar att jobba i team eller att leda dem. Du får lösa problem inom allt från effektiviseringar av maskiner och processer, till nya arbetssätt för personalen. Du får kunskaper om arbetsmetoder som används för industriell produktion samt lär dig att genomföra klockstudier och prestationsbedömningar. Du lär dig om LEAN-verktyg och simuleringsverktyg.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är en heltidsutbildning och pågår under ca 1 år på distans. Alla våra föreläsningar spelas in och därmed finns de och övningar kopplade till utbildningen tillgängliga under hela dygnet, alla dagar i veckan.
För att kunna delta i denna distansutbildning på ett effektivt sätt behöver du ha tillgång till:
- Dator (med bra prestanda)
- USB-headset och lös webbkamera
- Internetuppkoppling (med god prestanda)
I övrigt bedrivs utbildningen på distans. Distansstudier innehåller en mix av resurser och funktioner enligt följande: Undervisning i grupp via lärarledda lektioner seminarier och föreläsningar via webb och lärportal. Samarbete inom tillfälliga arbetsgrupper i Lärportalen och självständigt arbete, delar av kurserna på egen hand utifrån uppgifter i Lärportalen, med tillgång till handledarstöd.
I utbildningen ingår även vissa obligatoriska platsträffar varje termin. En platsträff innebär att utbildare och studerande träffas fysiskt på plats. På platsträffarna sker tentamen, föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Antalet platsträffar kan variera beroende på ort.
Generellt bedrivs utbildningen på svenska, men delar av den kommer även att bedrivas på engelska eftersom det finns dokumentation och instruktioner för system som endast är på engelska.
LIA, lärande i arbete
Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag.
Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.
LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.
Du söker LIA-plats själv. Skolan har en skyldighet att se till att samtliga studerande erbjuds en LIA-plats. Det kan dock innebära att LIA-platsen inte blir i närheten av din hemort, utan på orten som utbildningen utgår från, och i så fall står du för eventuella rese- och logikostnader själv.
Praktik- och samarbetsorganisationer
Utbildningen genomförs i samverkan med Xylem Water Solutions, Scania, Volvo Cars, Yaskawa Nordic, Nevs, Koenigsegg och NIBE.
Ansökan
Utbildningsanordnare är Lernia. Klicka på länken nedan för att läsa mer om utbildningen. Där hittar du även kontaktuppgifter om du har frågor om utbildningen.