Studieform på plats. Start 7 april 2025 - ansökan öppen till 24 mars. Här hittar du även preliminära starter för hösten 2025.
Ansök här
Planerade starter
7 april 2025
- Sen ansökan är öppen fram till 24 mars.
Preliminära starter hösten 2025
8 september 2025.
- Sista ansökningsdag 15 juni 2025. Ansökan öppnas under våren
- Antagningsbesked lämnas tidigast under vecka 26.
- Sen ansökan öppnas därefter vid behov, fram till 10/8
17 november 2025.
- Sista ansökningsdag 5 oktober 2025. Ansökan öppnas under våren.
- Antagningsbesked lämnas tidigast under vecka 42.
- Sen ansökan öppnas därefter vid behov.
Fakta om utbildningen
Den här utbildningen ger dig grunderna att arbeta med enklare tillagning av mat inom olika typer av kök, tex som måltidspersonal inom storkök eller som köksbiträde mot restaurang och café.
I utbildningen kommer du bland annat få lära dig om livsmedel, hygien, näringslära och specialkoster. Den sista kursen, Matlagning 1, har ett individuellt upplägg för varje elev och den kursen genomförs delvis arbetsplatsförlagt (APL) eller i metodkök. Minst 15 % av hela utbildningen är arbetsplatsförlagd.
Vill du vidareutbilda dig till kock finns det möjlighet att sedan ansöka till fortsatta kurser inom utbildningen Restaurang och livsmedel - kock.
Utbildningsort
Luleå
Anordnare
A-star, på uppdrag av Vuxenutbildningen
Förkunskaper
Avslutad svensk grundskola eller motsvarande förkunskaper.
Studieekonomi
Kurslitteratur betalas av eleven.
Utbildningen är berättigad till studiestöd via CSN (Centrala studiestödsnämnden). I din ansökan till CSN ska du uppge Vuxenutbildningen Piteå och den studieperiod och poäng som du planerar studera.
Frågor och svar om studieekonomi
Utbildningsinnehåll
- Utbildningen är på heltid och har inga lov
- Minst 15 % av utbildningstiden är arbetsplatsförlagd ( APL)
- Individuell studieplanering kan påverka din studietid
- Om du ska läsa mot en gymnasieexamen kan du erbjudas läsa komvuxarbete, 100 poäng.
Yrkesutbildning som påbörjas efter 1 juli 2025:
- Den 1 juli 2025 införs nya yrkespaket utifrån en ämnesbetygsreform ( GY25) .
- Ämnesbetyg ersätter dagens kursbetyg och kurser byts ut till nivåer.
- Innehållet i yrkesutbildningen och längd på utbildningen publiceras under våren.
Beskrivning för varje ämne finns på Skolverkets webbplats
Yrkesutbildning som påbörjas före 1 juli 2025:
- Utbildningslängd 25 veckor.
- Utbildningen omfattar 500 poäng
Kurs | Kurskod | Poäng |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel |
MÅTBRC0 |
100 |
Hygien |
HYGHYG0 |
100 |
Service och bemötande 1 |
SEVSEV01 |
100 |
Livsmedel och näringskunskap 1 |
LIVLIV01 |
100 |
Matlagning 1 |
MALMAL01 |
100 |
Beskrivning för varje kurs finns på Skolverkets webbplats