Som företagare har du ett ansvar för att din verksamhet inte skadar omgivningen. För vissa miljöfarliga verksamheter måste du göra en anmälan eller söka ett tillstånd. Vad gäller för din verksamhet?
Med miljöfarlig verksamhet menas all användning av mark, byggnader eller anläggningar som på ett eller annat sätt innebär utsläpp till mark, luft eller vatten eller annat som innebär olägenhet för människors hälsa eller miljön. Verksamheter som kan klassas som miljöfarliga kan till exempel vara industrier, bensinstationer, verkstäder, lantbruk, avlopps- och avfallsanläggningar. För en fullständig förteckning, följ länken nedan till miljöprövningsförordningen (2013:251).
Det är viktigt att du som driver miljöfarlig verksamhet känner till att miljöbalken är den samlade miljölagstiftningen i Sverige som styr allt som kan påverka hälsa och miljö negativt. Reglerna omfattar bland annat miljöfarlig verksamhet, kemikaliefrågor och naturvårdsfrågor. För miljöfarlig verksamhet gäller även annan lagstiftning, till exempel byggnads- och brandskyddslagstiftning.
När behövs ansökan eller anmälan?
För vissa miljöfarliga verksamheter måste du göra en anmälan eller söka ett tillstånd innan du startar verksamheten. I miljöprövningsförordningen och i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd kan du se vilka verksamheter som kräver tillstånd eller vilka som ska anmälas. Du kan även behöva göra anmälan vid ändringar i en verksamhet som redan har ett tillstånd eller vid efterbehandling av förorenade platser eller byggnader som kan medföra att föroreningar sprids.
Miljöfarliga verksamheter delas upp i tre prövningsnivåer beroende på storlek och hur miljöstörande verksamheten är:
- A-verksamheter - tillstånd ska sökas hos Mark- och miljödomstolen
- B-verksamheter - tillstånd ska sökas hos Länsstyrelsen
- C-verksamheter - anmälan ska göras till Piteå kommuns Miljö- och tillsynsnämnd
Om du inte är säker på vad som gäller för just din verksamhet kan du gärna vända dig till avdelning Miljö- och hälsoskydd för mer information.
Anmälan om miljöfarlig verksamhet
Du ska göra din anmälan minst sex veckor innan verksamheten startar. Du får inte starta din verksamhet innan du fått ett beslut. Anmälan gör du via vår E-tjänst. För att handläggning av din anmälan ska gå snabbt och smidigt är det viktigt att din anmälan innehåller de uppgifter, ritningar och tekniska beskrivningar som behövs för att vi ska kunna göra en riktig bedömning av verksamhetens eller åtgärdens art, omfattning och miljöeffekter.