Om du som privatperson eller förening vill sälja eller servera livsmedel måste du i vissa fall anmäla din verksamhet för registrering till miljö- och hälsoskydd. Är det en tillfällig verksamhet behöver den inte registreras.
Livsmedelsverksamhet utan krav på registrering kan röra sig om en tillfällig livsmedelsverksamhet som sker vid enstaka tillfällen per år. För att avgöra hur ofta man kan bedriva en verksamhet utan att registrera den kan nedanstående tabell användas som vägledning. Vill du vara på den säkra sidan kontaktar du miljö- och hälsoskydd för rådgivning.
| Mycket låg risk | Låg risk/mellanrisk | Hög risk |
Exempel
|
Högst 20 gånger per år, 1-2 dagar/gång
|
Högst 10 gånger per år, 1-2 dagar/gång
|
Högst 5 gånger per år, 1-2 dagar/gång
|
Verksamhet
|
Bakning och försäljning av mat- och kaffebröd, servering av kaffe, saft och läsk.
|
Beredning och försäljning av smörgåsar eller våfflor med sylt och grädde.
|
Grilla och sälja råa hamburgare.
|
Läs mer om vad som gäller för företagare