Piteå kommun utropade sig till MR-kommun under år 2020. I kommunen pågår ett aktivt arbete pågår för att utveckla samhället till en plats där alla är lika mycket värda. Ett Piteå för alla.
Att vara en MR kommun handlar inte bara om kommunorganisationen, utan innefattar hela Piteå – företag, föreningar, myndigheter, civilsamhället och pitebor. Det gäller alla boende i kommunen- unga, gamla, nyinflyttade, likväl de som alltid bott här.
Tillsammans. För mänskliga rättigheter.
Det pågår många insatser i näringslivet, hos organisationer och i föreningsliv som utgår från mänskliga rättigheter. Allt arbete vi gör för jämställdhet, tillgänglighet, integration, tillit och trygghet ingår i det breda arbetet för mänskliga rättigheter. Vi jobbar mot diskriminering, kränkningar och särbehandling.
Att utropa sig till MR-kommun var ett sätt att tydliggöra och synliggöra det goda arbete som görs i olika delar av vårt samhäll bland annat genom mångfaldsdiplomering av företag, föreningar och organisationer. I arbetet inför utropandet fanns behov av att synliggöra mer av det som görs för att värna de mänskliga rättigheterna. Även fortsättningsvis behöver vi berätta om både stora satsningar och små insatser – om företag som vågar, föreningar som tänkt till, kommunala verksamheter, projekt och satsningar som drar åt samma håll.
När vi tydliggör och synliggör arbetet för mänskliga rättigheter kan vi inspirera och entusiasmera fler att göra mer. För ska vi lyckas behöver vi alla - privatpersoner, företag, föreningar - blir delaktiga och ta ansvar efter förmåga.
Ett brett, långsiktigt arbete
Arbetet i kommunorganisationen fortlever och hänger ihop med det mångfaldsarbete som pågått i många år. Det handlar det om att fortsätta utveckla uppdragen som samhällsaktör, demokratiaktör, välfärdsaktör och arbetsgivare. Det gör vi inom områden som folkhälsa, ungdomsfrågor, utbildning, jämställdhet, integration samt tillgänglighet.
Vi jobbar löpande med att öka vår kunskap om MR så att vi kan uppfylla pitebornas rättigheter i våra verksamheter. Att vi uppfyller våra medborgares rättigheter är ett viktigt mått på att kommunen fungerar, vilket stärker förtroendet, skapar tillit och stärker demokratin.
Det är också viktigt att synliggöra att vi fortfarande har många saker att jobba med – även i Sverige och även i Piteå.
På nationell nivå
De mänskliga rättigheterna (MR) garanteras och tillhandahålls till stor del på lokal och regional nivå. Sveriges kommuner och regioner (SKR) ger stöd till kommuner, landsting och regioner kring ett mer systematiskt arbete kring mänskliga rättigheter.
2014 slöt SKR en treårig överenskommelse med regeringen om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter i kommuner, landsting och regioner. En del av satsningen har varit att tillsammans med forskare, kommun- och regionrepresentanter och civilsamhället ta fram en plattform för att kunna bli en MR-kommun/stad/region.
Ett antal städer runt om i världen har utnämnt sig till MR-städer (Human right city). Med dessa som inspiration har SKR utvecklat en MR-plattform med kännetecken/kriterier för kommuner, landsting och regioner som vill arbeta systematiskt med mänskliga rättigheter.
Utgångspunkten i plattformen är kommunens, landstingets och regionens grundläggande uppdrag som samhällsaktör, demokratiaktör, välfärdsaktör och som arbetsgivare.
Mer om SKR:s MR-arbete, goda exempel och stöd till kommuner, landsting och regioner finns på skr:s webbplats, länk nedan.