Piteå kommun satsar en miljon per år i tre år på mötesplatser för unga. Grundtanken är att ge stöd åt idéer och initiativ som utgår från önskemål och behov hos de unga, stöd som främst föreningar kan söka. Den nya potten är en uppskattad satsning som kommer göra nytta, anser engagerade föräldrar i Rosviks Unga.
I juni antogs strategisk plan för 2025-2027, där riktade medel för mötesplatser för unga ingick. På kommunfullmäktige förra veckan antogs riktlinjer för att tydliggöra vad som gäller för att få ta del av stödet. Det är sökbart både för föreningar och företag, med de grundläggande kraven på föreningsbidrag som bas.
- Själva grundtanken är att det ska vara så få hinder som möjligt för att söka. Vi ser att vissa byaföreningar är organiserade som företag och vi vill att även de ska kunna söka, förutsatt att det handlar om att erbjuda unga någon form av mötesplats, säger Kata Nilsson, kommunalråd.
Den nya potten är öppen för ansökningar löpande under året och det är kultur- och fritidsnämnden som hanterar ansökningar och beviljar medel. Tre kriterier ska vara uppfyllda:
- De sökta medlen ska användas för att skapa nya, bibehålla eller utveckla nya mötesplatser för unga
- Ansökan ska innehålla syfte, mål och budget samt en beskrivning av planerad verksamhet
- Om det inte finns särskilda skäl, ska medel ur potten för mötesplatser för unga gå till verksamheter som är öppna för alla unga
- I våra bedömningar kommer vi också att sträva efter att medlen får en geografisk spridning inom kommunen och kommer olika typer av intressen till del, säger Elisabeth Lindberg, ordförande kultur- och fritidsnämnden.
Öppet för ansökan
Satsningen har varit känd sedan i somras och det är flera föreningar som legat på för att få ta del av medel i den nya satsningen. Nu när riktlinjerna finns på plats kan ansökan om medel tas upp för beslut i kultur- och fritidsnämnden.
- Det finns redan idag fina verksamheter och mötesplatser för unga, som startat genom initiativ från föreningar. Flera har kontaktat oss kring den nya potten för att säkra upp fortsatt finansiering och det känns bra att vi nu kan börja ta beslut, säger Elisabeth Lindberg.
Redan på torsdag förväntas de första besluten om stöd tas när kultur- och fritidsnämnden har sammanträde.
- Vi vill att initiativet till mötesplatser och aktiviteter för unga ska komma från de som har direktkontakt med de unga, som ser behov och som har förslag på lösningar. Vi hoppas många föreningar ser den nya potten som en möjlighet, säger Kata Nilsson.
Idéer, initiativkraft och driv i Rosviks Unga
Rosvik Unga, en del av Rosviks byautvecklingsförening, är väldigt aktiva att söka föreningsbidrag och redan idag anordnas aktiviteter för unga cirka en gång i månaden. De har haft bäst i test-kväll, pizza- och tacokvällar, på lucia blir det tävling i pepparkaksbygge och i fredags var det filmkväll på Royal med skräcktema. Den nya potten öppnar upp för nya möjligheter för Rosviks Unga och liknande föreningar runt om i kommunen.
- Det är ju jättebra att kommunen också vill satsa på ungdomar och att även vi ute i byarna kan få en meningsfull fritid. Det här behövs för byn, säger Malin Willberg, engagerad förälder.
- Jag engagerar mig främst för att hjälpa ungdomarna att bygga upp en bra kultur och bibehålla bra relationer mellan ungdomar i byn. Om kommunen satsar pengar får vi mer verktyg att träffas och hitta på grejer, så det är jättebra, säger Lars Messner, förälder som engagerar sig för de unga i byn.
För William Hjelm Odepark, 15 år, är det första gången han är med på en aktivitet på Royal, men tycker det är kul att det händer saker i byn. Och när han får önska vad han vill se för aktiviteter i byn blir svaret:
- Epa-träffar och sådant, och moppeträff och bilträff. Och om det är inomhus skulle jag vilja ha turneringar i sporter och tävlingar, säger han.