Under SM-veckans tre första dagar ges idrotten plats även utanför arenorna och jakten på medaljerna. Det är RF-SISU Norrbotten som ansvarar för Mötesplats SM-veckan med nätverksträffar och seminarier som lyfter idrottsrelaterad forskning, idrott på den politiska agendan och hur samverkan kring evenemang kan stärka regionen.
Idrotten är en viktig utvecklingsfaktor – lokalt, regionalt och nationellt. Det är en värdefull kraft i samhället där både bredd och spets är betydelsefulla.
Åsa Christensen och Helene Johansson från RF-SISU Norrbotten är de som utformat programmet för Mötesplatsens tre dagar: en dag om forskning, en dag med regionala och nationella beslutsfattare samt en dag om evenemangsnätverk som kraft i den regionala utvecklingen.
Onsdagen med temat forskning lockade cirka 115 personer vid de två digitala föreläsningarna som gavs – en med temat Känsla för snö och den andra Forskning och medaljer.
- Det är tydligt att forskning om exempelvis det perfekta glidet är större än elitåkarens jakt på medaljer. Det kanske börjar med en medalj, men så blir åkaren en förebild som får fler att intressera sig för sporten. Dessutom kan ofta forskningsresultat användas bredare, som till exempel att ta fram en räddningspulka som fungerar bra, säger Åsa Christensen.
Återkommande inslag under SM-veckan
Mötesplats SM-veckan är en del av SM-veckan och arrangeras i år lokalt av RF-SISU Norrbotten i samarbete med Riksidrottsförbundet (RF), Luleå tekniska universitet, Region Norrbotten och Piteå kommun.
- Det här är jättebra dagar att lyfta aktuella frågor för idrottsrörelsen. Det ligger i linje med vårt uppdrag – att lyfta idrotten på den politiska agendan och förse beslutsfattare med fakta och underlag för att göra kloka beslut, säger Helene Johansson.
Under torsdagen hölls ett panelsamtal med makthavare i olika nivåer som diskuterade idrottens förutsättningar. Piteås kommunalråd Helena Stenberg medverkade och var nöjd med dagen.
- Så roligt att få medverka i samtalet om idrottens betydelse i samhället, om återstart efter pandemin, förutsättningar för våra föreningar och vikten av både bredd- och elitsatsningar. Det var en dag med stort lösningsfokus, säger hon.
Det märks tydligt att pandemin har slagit hårt mot idrotten. Många föreningar har tappat aktiva i åldrarna 7-25 år, de har också tappat ledare och eldsjälar. Nu behövs en kraftansträngning för att göra en omstart.
- Vi tar kontakt med föreningar och lyssnar på vad de behöver för att komma tillbaka. Vi märker att många föräldrar blivit lite bekväma när de sluppit skjutsa till träningar under pandemin, men vi behöver hjälpas åt för att få tillbaka aktiva och ledare, att skapa engagemang men också att få tillbaka "hänget", när man bara hänger på sin klubb och umgås. Det är en viktig del i idrottsrörelsen, säger Åsa Chistensen.
- Idrottsrörelsen ger så mycket mer än den individuella träningen – den ger folkhälsa, skapar engagemang och samvaro, värdet att tillhöra ett sammanhang. Det här är friskhetsfaktorer som betyder mycket för individen. Det finns till och med studier som visar att de som varit aktiva i idrottsrörelsen är mer benägna att rösta, man är van att engagera sig, säger Helene Johansson.
Under fredagen fortsätter samtalen, nu med temat evenemangsnätvek. Förhoppningen är ett givande samtal om framtiden och om evenemangens betydelse för den regionala utvecklingen.