Landets första boktips på teckenspråk på Facebook. Först i landet med turkos hylla – teckenspråkens färg. Dessutom funkishyllor för barn och vuxna med bildstöd samt speciella funkislådor med saker som hjälper barn med NPF-diagnoser att koncentrera sig. För Piteå stadsbibliotek är tillgänglighet viktigt för att erbjuda litteraturens magiska värld åt alla.
På Biblioteken i Norrbotten jobbar man aktivt med tillgänglighetsfrågor, mycket tack vare att Piteå stadsbibliotek anställde Desirée Stensdotter, utbildad teckenspråks- och dövblindtolk, för ett antal år sedan. Det började med att hon översatte lånereglerna till teckenspråk och spelade in boktips på teckenspråk, och så småningom blev det en tillgänglighetsguide för länets alla bibliotek likväl som en turkos hylla och funkishyllor både för barn och vuxna på Piteås stadsbibliotek.
Desirée har själv en bror som är döv, vilket förklarar både hennes engagemang och förmåga att se behov.
- Jag har ju på nära håll sett hur det är att leva som döv och även vilka svårigheter och trösklar som finns. Jag har utformat min tjänst väldigt mycket mot arbetet med tillgänglighet och teckenspråk, och mina chefer har varit väldigt öppna för det. Det har också stärkt arbetet med tillgänglighet på övriga bibliotek i Norrbotten, säger hon.
Det senaste tillskottet till Piteå stadsbibliotek är en verktygslåda för barn med funktionsnedsättningar som besöker biblioteket. Här har de funnit inspiration från Härnösands bibliotek som har liknande lådor.
– Vi kallar den för Funkisverktygslåda och är till våra unga besökare med NPF-diagnoser. I lådan finns bland annat hörselkåpor, tangles, stressbollar och en klocka med tidsmarkering, saker som kan underlätta för barnen att koncentrera sig, säger Desirée.
En sak som hon är speciellt stolt över är den turkosa hyllan, där de samlat böcker som har med teckenspråk att göra, både faktaböcker och skönlitterära böcker.
- Det är berikande att få läsa böcker om hur en teckenspråkig persons liv kan vara. Därför är det viktigt att erbjuda också skönlitterära, lättillgängliga, spännande och berörande böcker där någon av karaktärerna är teckenspråkig eller kan teckenspråk.
Att samla specifika böcker på egna hyllor har ett viktigt symbolvärde, exempelvis funkishylla, regnbågshylla, mångfaldshylla och nu senast den turkosa hyllan. Det är en markering att det här är en viktig fråga och att man står upp för allas lika värde.
Boktips på facebook
Redan för tio år sedan började Desieée publicera filmade boktips på teckenspråk på bibliotekets kanaler på youtube och facebook. Det som startade från en stark vilja och enkel produktion har idag nått ut i hela landet.
– Det var verkligen i det lilla som jag gjorde boktipsen och la ut på Piteå stadsbiblioteks Facebooksida. Men Facebook är ju sådär att man kan dela och tagga, så det spreds mycket. Det finns grupper för teckenspråkiga på facebook och jag delade filmerna i många sådana grupper, vilket gjorde att det spred sig över hela landet, säger hon.
Det behöver inte vara svårt eller dyrt att jobba mer med tillgänglighet och personer med funktionsnedsättning på biblioteken. Låt er inspireras av andra, låna idéer och kör är hennes råd.
– Med ganska små medel kan man nå otroligt brett och på ett fint sätt inkludera personer med funktionsnedsättning mer. Så jag hoppas att fler bibliotek prioriterar detta arbete, det ger så mycket.