Det är ingen hemlighet att Socialtjänsten har stort behov av fler medarbetare inom vård och omsorg. Extra kännbart blir det under semesterperioden då det inte finns tillräckligt med vikarier som kan arbeta i verksamheterna.
Trots rekryteringsinsatser inför sommaren, har man inte nått dit man önskat. Personlig assistans är ett av de områden där det saknas vikarier. För att säkerställa att man får sina mest basala behov tillfredsställda har verksamheten behövt använda sig av korttidsplatser på boende.
- Vi gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt för varje person som bor hos oss eller har andra stödinsatser. Men under sommaren kan det innebära att vi måste erbjuda annat stöd eller andra insatser än de man är van att få i vardagen. Vårt huvudfokus är alltid att säkra kvaliteten i omvårdnaden för våra brukare och att de som har behov av insatser får dessa, säger Lena Enqvist, omsorgschef Piteå kommun.
Vanliga frågor och svar om stödinsatser och hur de verkställs
Hur många assistanstimmar kan kommunen bevilja?
Piteå kommuns biståndshandläggare kan bevilja upp till 20 timmar i veckan om du tillhör någon av de grupper som omfattas av LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Behov över 20 timmar beviljas av Försäkringskassan.
Vilket stöd kan kommunen ge när beviljade assistenttimmar inte räcker till?
Ibland kan de timmar man blivit beviljad vara otillräckliga för det upplevda behovet. Då finns andra möjligheter till stöd från kommunen. En plats på en gruppbostad är en sådan lösning som både minskar otryggheten av att vara utan personal vissa tider och ger möjlighet till sällskap och socialsamvaro. Piteå kommun har många fina gruppbostäder, både för personer som tillhör någon av LSS personkretsar eller erbjuds stöd genom socialtjänstlagen.
Vem har ansvar för att verkställa beslut?
Kommunen har det yttersta ansvaret när det gäller att verkställa assistansbeslut. När nya beslut fattas omfattar de allt oftare färre assistanstimmar med assistansbehov utspridda på hela dygnet till brukare som bor i olika delar av kommunen. Det kräver fler resureser och innebär en stor utmaning i vår rekrytering och bemanning.
Vad beror det på att kommunen inte har tillräckligt med vikarier?
Dels är den låga arbetslösheten i Piteå en utmaning, antalet som söker sig till vård- och omsorgsyrken minskar och det gör även ansökningar till Vård- och omsorgsprogrammet. Det är en bild som vi delar med övriga Sverige.
Vad gör kommunen för att klara rekryteringen?
Det jobbas brett med olika erbjudanden som sommarbonus och rekryteringspremie till anställda som tipsar om en vikarie som leder till anställning.
Rekryteringsarbetet inför sommaren startar tidigt och första annonserna går ut i januari. Vi besöker mässor, informerar i skolorna, utbildar handledare och mer utbildning för de som är nya på jobbet.
Inför sommaren 2024 har vi ett nytt samarbete - Sommarjobb i Norr. Det genomförs i samarbete med kommunens inflyttarservice, Arbetsförmedlingen, PiteBo och Framnäs folkhögskola. Arbetssökande utanför geografiska Norrland som får ett sommarvikariat, erbjuds en sommarbostad under anställningstiden. Resor och hyreskostnader står Arbetsförmedlingen för. Samarbetet har gett oss 30 personer till i sommar.
Vad händer när kommunen inte har tillräckligt med personal?
Trots att vi försöker rekrytera de vikarier vi behöver så lyckas vi inte alltid fullt ut. Det kan innebära att vi måste erbjuda ett annat stöd eller andra insatser än de man är van att få i vardagen. För att säkerställa att man får sina mest basala behov tillfredsställda kan vi även behöva använda oss av korttidsplatser på boende.
Varför finns korttidsboende och vem bor där?
Många andra kommuner, däribland Luleå och Skellefteå är i samma läge som Piteå och använder det man brukar kalla kortidsplatser för att verkställa insatser och säkerställa att enskilda får de insatser de behöver. Det kan vara planerat, men också oplanerat som till exempel vid utskrivningar från sjukhus. Ett vanligt exempel är att personer skrivs ut och ska gå hem med omfattande insatser av hemtjänst. Medan vi skapar utrymme för att kunna verkställa insatsen i hemmet får man bo på korttidsboende.
I Piteå finns korttidsplatserna på Trädgårdens äldrecentra, namnet är missvisande då det inte är ett äldreboende. Dit kan man komma för utredning, avlastning men också om insatser inte kan verkställas i hemmet.
Vad innebär det att flytta till ett korttidsboende och vilka resurser finns det där?
En flytt till en korttidsplats handlar oftast om en begränsad period, ett mellanläge. Där finns arbetsterapeut, sjukgymnast och sjuksköterska på plats.
Kan kommunen tvinga någon att flytta till ett korttidsboende?
Nej, vi kan inte flytta någon utan att de samtycker till det om det inte handlar om utskrivning från sjukhus. Därför förklarar vi att det kan bli svårt med kontinuitet i assistansen i hemmet och erbjuder plats på korttidsboende, men vi kan aldrig tvinga någon. Korttidsboendet ersätter såklart inte att vara i den egna bostaden, men de flesta förstår läget och är tacksamma för en alternativ lösning.
Vad betyder det att någon har förhöjd fallrisk?
Om en person har förhöjd fallrisk behöver det utredas varför personen ramlar, se till att personen har adekvata och rätt hjälpmedel och anpassad bostad samt undanröja risker så personen inte ska ramla.
Vem kan få trygghetslarm?
För att bli beviljad trygghetslarm görs först en bedömning kring behovet av larm. Vidare gör man en bedömning, säkerställer så att personen som ansöker om larm förstår hur ett larm fungerar och att personen har förmåga, kan hantera ett trygghetslarm.
Länk till mer information: LSS funktionsnedsättning - Stöd till vuxna