Som en del i Socialförvaltningens omställningsprocess kommer samvaroverksamheterna att förändras och anpassas för att bättre knyta an till den nya socialtjänstlagen som innebär att kommunerna ska arbeta mer förebyggande.
Piteå kommun driver idag verksamheten Samvaron på flera ställen i kommunen - Hamnplan, Källbo, Öjagården, Hortlaxgården samt i Rosvik, Roknäs och Norrfjärden.Verksamheten riktar sig till pensionärer och fungerar som träffpunkter för aktiviteter och samvaro.
Beslut om verksamhetsminskning
Socialnämnden beslutade den 30 oktober att verksamhetens budget ska minska med 1,2 mkr. Det innebär i praktiken att antal årsarbetare minskas från 3,8 till två heltidstjänster. Det betyder att en stor förändring av verksamheten behöver ske.
Andelen äldre i befolkningen ökar markant de närmaste åren. För att möta framtiden krävs nya arbetssätt. Vikten av förebyggande och hälsofrämjande insatser för äldres fysiska och psykiska hälsa lyfts fram i forskningen. Forskningen visar att det finns starkare evidens för insatser som främjar ett flertal livsstilsfaktorer och som har betydelse för ett hälsosamt åldrande, bland annat social gemenskap, fysisk aktivitet och matvanor. Socialtjänsten behöver tänka nytt, skapa rätt förväntningar utifrån rådande förutsättningar och stödja seniorerna att kunna leva självständigt så länge som möjligt.
-Vi vill utveckla verksamheten genom samverkan internt och externt samt synliggöra seniorernas val och möjlighet att påverka sitt seniorliv. Vi vill också att piteborna, såväl blivande seniorer som anhöriga, får insikt i hur framtidens äldreomsorg ser ut och vilket eget ansvar som var och en behöver ta. Effekten som vi vill uppnå på lång sikt är att fler äldre ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt, säger Helena Magnusson, avdelningschef ordinärt boende, Piteå kommun.
Verksamhetsförändringen behöver genomföras succesivt
Två samordnare får uppdraget att starta upp seniortorgsverksamhet. Parallellt fortsätter Socialtjänsten att planera aktiviteterna på trygghetsboendena på Hamnplan, Källbo, Hortlaxgården samt Öjagården med minskade öppettider. I Roknäs, Norrfjärden samt Rosvik behöver en översyn göras.
Vad är Seniortorg?
Seniortorg är en verksamhet som finns i andra kommuner i Sverige. Målet med Seniortorget är att dagens människor ska kunna planera och agera för att leva ett självständigt och gott senior liv. Seniortorget erbjuder tips och guidning som kan berika livet. Arrangemangen skapar hälsa och inspirerar till ett aktivt och rikt liv till exempel goda matvanor, social samvaro och träningstips. Seniortorg finns bland annat i Skellefteå och Umeå kommun.
Målet med verksamheten Seniortorg
Seniortorget är en plats för samverkan inom områden som bidrar till ökad kunskap och inspiration till ett aktivt och rikt seniorliv. Samverkan sker med studieförbund, pensionärsorganisationer, Region Norrbotten samt andra aktörer i Piteå kommun.
-Piteå kommuns blivande seniorer och seniorer ska kunna leva ett gott och självständigt liv så långt det är möjligt. Vid Seniortorget ska man få guidning, information och inspiration om hur man kan påverka och planera sitt liv utifrån aktiva val, säger Helena Magnusson och fortsätter:
-Vi har tagit del av hur andra kommuner arbetar med frågan i liknande verksamheter. När beslutet om en minskad budget på 1,2 miljoner fattades av Socialnämnden i förra veckan är det tid för oss att påbörja omställningsarbetet.
Personalen har fått besked under torsdagen om den förändrade inriktningen. Den tidigare risk- och konsekvensanalysen kommer att kompletteras samt fackliga förhandlingar kommer genomföras.