Digital teknik inom vården är ett måste för att klara framtidens socialtjänst när färre ska räcka till fler. Piteå kommun tar nu ett steg i rätt riktning genom göra en obligatorisk internutbildning i förflyttningsteknik tillgänglig året om, utan att utbildare i fysisk person behövs på plats. Tillsammans med Atea och Warpin Media AB har en virtuell utbildning skapats som nu nylanseras och införs i verksamheterna under hösten 2022.
Utbildning i förflyttningsteknik, det vill säga hur man hjälper en person att ändra läge från exempelvis liggande till sittande, är obligatorisk för all personal som arbetar inom vård och omsorg. Det är Piteå kommuns rehabenhet som ansvarar för att internutbilda övrig personal.
-Det är omkring 1700 personer som är tillsvidareanställda och cirka 200 vikarier som ska gå utbildningen. Vi har årligen haft förflyttningsutbildning och det har tagit ungefär fem år att hinna igenom all personal. Det vi tydligt har sett är att det går för långt mellan utbildningstillfällena för att personalen ska kunna få och bibehålla tillräckliga kunskaper i förflyttningsteknik. Samtidigt har det varit svårt att sätta in fler utbildningstillfällen då vi har ett högt flöde av patienter till rehabenheten, säger Ida Wiksten, enhetschef rehab, Piteå kommun.
Verksamhetsutveckling med framtiden i fokus
Verksamhetsutvecklare Ewa Karlsson Sjölander vid socialtjänsten i Piteå kommun började under 2019 tillsammans med dåvarande enhetschef på rehabenheten att söka efter en lösning på problemet. Hur skulle utbildningen kunna ges på ett enklare och mindre personalkrävande sätt?
-Det var då jag tog kontakt med Atea och Eva Kindlundh för att tillsammans hitta en väg framåt. Jag var sedan tidigare nyfiken på VR-tekniken och hade funderat över om det kunde vara ett sätt för oss att alltid ha utbildningen tillgänglig, säger Ewa Karlsson Sjölander.
Atea är den ledande leverantören av IT-infrastruktur i Norden och Baltikum och drivande inom informationsteknologi på den svenska marknaden.
-Jag tyckte det var jättespännande att Piteå kommun var intresserad av digital teknik i vården och ville självklart hjälpa till. Jag reste hit för att själv gå originalutbildningen i förflyttningsteknik för att jag skulle förstå hur den fungerade och hur vi skulle kunna förbättra och effektivisera utbildningen med hjälp av VR, säger Eva Kindlundh, Partner Director, Warpin Media AB.
Warpin Media AB grundades 2016 och är idag ledande i Norden när det gäller utveckling av XR-mjukvara. Företaget skapar strategiska lösningar för företag inom Virtual och Augmented Reality och fokus ligger på den helt egenutvecklade SaaS-produkten Xelevate, som låter företag och organisationer skapa, distribuera och genomföra VR-utbildningsprogram i stor skala. Eva hade tidigare arbetat på Warpin innan hon klev in som kundansvarig på Atea. Mot den bakgrunden såg hon företaget som perfekt för uppdraget att utveckla utbildningen i VR, med glasögon och handkontroller. Så småningom valde hon att gå tillbaka till Warpin och har följt med projektet under hela resans gång.
Ny lansering av VR-utbildningen i höst
-Vi var klara med de första delarna i utbildningen redan 2020 men pandemin kom i vägen och fördröjde hela processen med leverans av VR-glasögon och smittspridningen fördröjde också implementeringen. De sista delarna i utbildningen är nu färdiga och i nästa steg ska vi gå igenom alla delmoment för de sista justeringarna innan den är klar att användas, säger Ewa Karlsson Sjölander.
-När utbildningen är helt färdig kommer det vara obligatoriskt för all vård- och omsorgspersonal att gå utbildningen en gång per år och det är arbetsmiljöansvarig chef som ansvarar för att de anställda genomför utbildningen.
Utbildningen med VR-teknik omfattar totalt åtta delmoment och innehåller både informationsfilmer och praktiska övningar. Förhoppningen är att utbildningen tillsammans med en fysisk förflyttningsutbildning ska kunna förebygga arbetsskador som kan uppstå vid felaktig teknik i förflyttningar. Rehabenheten ser VR-tekniken som en möjlighet för personalen att få fler tillfällen att träna förflyttningsteknik men också att den kan bidra till en ökad kroppskännedom hos personalen som är en viktig faktor för att kunna tillgodogöra sig förflyttningsteknik.
I skrivande stund finns tio VR-glasögon med tillhörande handkontroller inköpta och de kommer till en början roteras mellan verksamheterna enligt ett visst schema.
-Vi planerar för att köpa in flera, tanken är att utbildningen alltid ska vara lättillgänglig, säger Eva Karlsson Sjölander.
VR-tekniken kommer även att introduceras för framtidens personal via Vård och omsorgsprogrammet på Strömbackaskolan.