I snålblåst, men med värmande brasor och en skön, varm känsla personalen emellan har Piteås hemsjukvård nu firat tio år i kommunal regi. ”Och hade det inte varit just för personalen hade jag nog gått i väggen redan hösten 2013”, sa Elisabeth Johansson i sin tillbakablick under gårdagens firande.
Johansson blev i november 2012 hemsjukvårdens första chef och har varit med under hela förloppet. Hon berättar om en intensiv period och stor arbetsinsats i och med att övertagandet av vården från landstinget skulle ske på så kort tid.
”Förutom själva övertagandet av patienterna arbetades det parallellt med att fylla de helt tomma lokalerna med det som behövdes för att kunna utföra arbetet och för att samtidigt försöka utarbeta rutiner av alla de slag”, berättar hon.
Och det fanns verkligen ingenting när verksamheten startade. Personalen fick till exempel ta med sig gardiner och köksutrustning hemifrån för att göra arbetsplatsen lite trevligare och mer funktionell.
Från Lilla herrgården till Furunäset
Allt började i februari 2013 i Lilla herrgården vid Strömbackaskolan och därifrån utgick inledningsvis både sjuksköterskor och rehabpersonal (arbetsterapeuter och fysioterapeuter), men ganska snart hade verksamheten växt ur kostymen.
2014 beslutades att rehabenheten skulle få flytta till egna lokaler och få en egen enhetschef. På hösten det året flyttade man till en lokal i Borggården på Furunäset – dit distriktssköterskor, sjuksköterskor och undersköterskor snart följde efter då man 2017 övertog dåvarande Furunäsets vårdcentrals lokaler.
Nu ”bor” hela personalstyrkan, totalt mellan 45 och 50 årsanställda, tillsammans under samma tak.
”Och det är en stor fördel, att man jobbar nära varandra och kan prata ihop och lösa problem tillsammans”, säger arbetsterapeuten Rut Eriksson.
Hon konstaterar att även om man har olika professioner och uppdrag, så handlar det ändå ofta om samma patienter. Bra då med dialog och samsyn.
Hög trivsel och uppskattat firande
Vid övergången från landstinget till kommunal regi följde 373 patienter med. I dag har de blivit nästan hundra fler och totalt 430 är inskrivna i verksamheten nu.
Vad är det då hemsjukvården kan erbjuda? Och för vem?
Jo, alla äldre som bor kvar hemma eller de som bor i kommunala stöd- och omsorgsboenden kan få hjälp både med rehabiliterings- och vårdinsatser upp till sjuksköterskenivå.
”Det kan handla om såromläggning, provtagning och liknande som inte kräver läkarkontakt”, säger distriktssköterskan Sara Andersson, som även är utvecklingssköterska inom stöd och omsorg.
Sammanfattningsvis kan man säga att de anställda trivs med både arbetet, lokalerna och sina arbetskamrater – och den som trivs med jobbet gör som bekant också ett bra arbete.
”Vi utvecklar oss hela tiden och har också ett nära och bra samarbete med hemtjänsten, så överlag tror jag man kan säga att våra patienter får en mycket bra och säker vård”, avlutar hemsjukvårdens enhetschef Sara Hedkvist.
När skribenten lämnade platsen, Furunäsets båthamn, fortsatte firandet ytterligare en stund med korvgrillning, alkoholfritt bubbel, små snittar och go’fika. Personalen fick också en ”goodiebag” som tack för ett väl genomfört arbete under de här tio åren.