Vid dagens sammanträde beslöt en enig socialnämnd att införa riktlinjer för stöd till dövblinda. Beslutet är ett svar på det nämndsinitiativ som lämnades in till socialnämnden i maj och det innebär att dövblinda i kommunen kan erbjudas stöd för kommunikation genom taktilt teckenspråk som ett komplement till andra insatser.
Insatsen riktar sig till de som behöver extra kommunikationsstöd och innebär att kommunen kan erbjuda stöd genom taktilt teckenspråk i situationer där regionens ansvar för vardagstolkning inte gäller. Detta extra stöd syftar till att ge dövblinda möjligheten att delta i sociala aktiviteter och andra situationer där kommunikation annars kan vara svår att tillgodose. Socialnämnden har i väntan på att den nationella lagstiftningen ses över valt att gå ett steg längre än vad lagen kräver.
- Det här ger oss möjlighet att ge målgruppen ett extra kommunikativt stöd redan nu. Genom att kunna erbjuda stöd med taktilt teckenspråk hoppas vi att det gör skillnad för dem som behöver det mest, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande Piteå kommun.
En rättssäker och jämlik riktlinje
Beslutet innebär att Socialnämnden använder 4 kap. 2 § Socialtjänstlagen (SoL), som ger kommuner möjlighet att ge extra stödinsatser utöver vad lagen normalt kräver. Målet med insatsen är att möjliggöra meningsfull kommunikation för dövblinda i situationer där de behöver det och där annat stöd inte är tillgängligt eller inte omfattas av andra myndigheters ansvar. Genom riktlinjen får personer i målgruppen rätt till fyra timmar per vecka, vilket säkerställer en jämlik och rättssäker tillgång till kommunikationshjälp.
- Det är viktigt att vi har riktlinjer kopplat till våra insatser, annars riskerar vi att våra beslut blir godtyckliga. Jag har fullt förtroende för våra handläggare och den nya riktlinjen som nämnden antagit är ett sätt att säkerställa att alla som bedöms ingå i målgruppen får likvärdiga möjligheter och resurser för kommunikation, säger Sven-Gösta Pettersson.
Utredningen landade i två förslag
Socialnämnden gav utifrån nämndsinitiativet socialtjänsten i uppdrag att utreda frågan om Piteå kommun i väntan på att en nationell lagstiftning finns på plats ska erbjuda dövblinda stöd som de kan tillgodogöra sig på ett sätt som är jämförbart med personer som inte är dövblinda.
Utredningen som presenterades vid nämndens möte hade två förslag där alternativ ett var att avslå initiativet utifrån det ekonomiska läge som socialnämnden befinner sig i samt med hänvisning till att stöd redan erbjuds genom andra insatser och regionens vardagstolkning.
Alternativ två var att Socialnämnden antar riktlinjer för stöd i form av taktilt teckenspråk för dövblinda enligt 4:2 § SoL. Insatsen ska ge ett generellt antal timmar per månad för målgruppen som ett komplement till regionens vardagstolkning, i situationer där annat stöd inte finns att tillgå.
En enig nämnd valde alltså att gå på alternativ två och införa riktlinjer för kommunikativt stöd för målgruppen.
INFORMATION OM BESLUT OCH INSATSER TILL MÅLGRUPPEN
Bakgrund till beslut - urholkat stöd och behov av ny lagstiftning
Tillämpningen av lagstiftningen och rättspraxis har med tiden urholkat stödet för synskadade, vilket gör att många i behov av ledsagning inte får tillräckligt stöd. Socialstyrelsen konstaterade i en utredning 2023, på uppdrag av regeringen, att ny lagstiftning behövs för att möta synskadades behov.
Vid socialnämnden i maj lämnas ett nämndinitiativ gällande riktlinjer om former för stöd till dövblinda. Nämndinitiativet föreslår att personer som är dövblinda och behöver stöd enligt socialtjänstlagen ska få det genom taktilt teckenspråk när det är nödvändigt och möjligt. Stödet ska inte ersätta den vardagstolkning som regionen ansvarar för enligt hälso- och sjukvårdslagen.
Tillgängliga insatser för dövblinda i Piteå
Dövblinda i Piteå har tillgång till stöd genom insatser inom socialtjänstlagen (4:1 § SoL), exempel på insatser är boendestödjare, kontaktperson, ledsagare och hemtjänst. Här sker ofta en samplanering med regionen för att individens stöd ska bli så värdefullt som möjligt.
Piteå erbjuder, som en av få kommuner, ett dövblindombud som stöd till målgruppen. Ombudet deltar i veckovisa teckenträffar med tolkar från regionen, vilket möjliggör aktivt deltagande för alla. Dövblindombudet kan även fungera som ledsagare och stöd vid sociala aktiviteter.
Läs mer om biståndsbedömning och insatser på vår hemsida.