Under våren 2024 testar Piteå kommun en ny rekryteringsform för att klara sommarens bemanningsbehov inom Socialtjänsten. I samarbete med Arbetsförmedlingens kansli för omställning och matchning i norr, deltar Piteå i insatsen "Sommarjobb i norr" där såväl en ordnad bostad som fria resor hit ingår för den sökande.
Piteå kommun var tidigast ut i Norrbotten med inflyttarservice, med uppdraget att jobba för ökad inflyttning genom att attrahera möjliga inflyttare och underlätta själva flytten. Under 2023 flyttade 107 personer till Piteå som en följd av verksamhetens matchning till arbete och/eller boende. De var ett välkommet tillskott vid sidan av den övriga inflyttningen, men många fler behövs.
Inför årets sommarrekrytering är förhoppningen att samarbete med Arbetsförmedlingen ska ge en extra skjuts. Arbetssökande utanför geografiska Norrland som får ett sommarvikariat, kommer också erbjudas en sommarbostad under anställningstiden. Resor och hyreskostnader står Arbetsförmedlingen för.
- Vi testar det här för att bredda vår rekrytering. Alla Sveriges kommuner står inför liknande utmaning med kompetensförsörjning inom vård och omsorg. Intresset för att arbeta i norr är däremot högt, det har vår bemanningsenhet märkt sedan några år. Att stat och kommun kan kroka arm i arbetsmarknadsfrågor är mycket viktigt. Det här är ett mycket välkommet initiativ, säger Piteå kommuns socialchef Eva Börjesson Öman .
Satsningen "Sommarjobb i norr" utgår från offentlig sektorns stora rekryteringsbehov samt de olika förutsättningarna som råder i norra och södra Sverige. Trots behov av vårdpersonal söder om Norrland, tillsätts inte alla tjänster. Senast i februari tillkännagavs varsel i vissa regioner.
Extraordinärt erbjudande
Syftet med satsningen är större än själva sommarjobben, här finns möjligheter att lägga tonvikt även på platsen Piteå. Många sökande har inte varit norrut tidigare, men de har hört talas om Piteås inflyttarverksamhet och om hur livet här kan se ut. Med hjälp av Arbetsförmedlingen får dessa arbetssökande en unik möjlighet att både arbeta och leva här.
- Erbjudandet är unikt och liknar inget vi tidigare gjort med Arbetsförmedlingen. De får lära känna staden på ett särskilt vis och får se allt kul som händer här. I den bästa av världar vill man stanna kvar. Det gynnar såklart Piteå, samtidigt som det ställer krav på allas vårt värdskap, säger Fredrik Blom vid kommunens inflyttarservice Move to Piteå.
Finansierad sommarbostad
Biträdande rektor vid Framnäs folkhögskola Erik Lundström och Piteåbos vd Maria Adlers står för boendematchningen som helt finansieras av Arbetsförmedlingen.
- Vi inser vikten av att erbjuda en härlig livsstil för att både välkomna invånare och behålla invånare. Enbart arbete räcker inte för att motivera en flytt, det är lika viktigt att kunna njuta av fritiden och att få må bra, säger Erik Lundström.
- Såväl arbete som fritid behöver harmoniera. Både Framnäs folkhögskola och PiteBo erbjuder studentlägenheter som i många fall ändå står tomma på sommaren. Det här gynnar lägenhetsinnehavare, fastighetsbolag och arbetstagare. Att genomföra en flytt kan vara läskigt men med "Sommarjobb i norr" kan vi förhoppningsvis sänka trösklarna för reella flyttar, säger Maria Adlers.
Ett 60-tal ansökningar redan
Sedan det första informationsmötet för några dagar sedan, har socialtjänstens bemanningsenhet fått in ett 60-tal ansökningar och fler strömmar in. Rekryteringsprocessen ser precis likadan ut som för arbetssökande från orten. Sedvanliga intervjuer och kontroll av belastningsregister och referenser ska göras innan anställningspappren kan skrivas på.
- Att så många redan sökt till Piteås socialtjänst bekräftar intresset från övriga Sverige. Det är viktigt att möta intressenter där de är och att rättssäkert kunna frångå traditionella rekryteringar och i stället presentera hela stadens möjligheter. Vi behöver se fler liknande samarbeten där staten går i bräschen för norra Sverige. Det kommer nog, men de behöver skynda på, säger Hannah Degerman vid inflyttarservice.
Efter sommarperioden 2023 svarade 201 vikarier på frågan om de skulle rekommendera en vän att söka jobb hos Piteå kommun. 93,5 procent svarade "ja". (188 personer).
- Det är jätteroligt att läsa enkätsvaren, att det är så många som trivs bra och både vill komma tillbaka och rekommendera en vän att söka till oss. Det känns hoppfullt inför kommande rekryteringar, avslutar Eva Börjesson Öman.