Maria Karlsson, Piteå kommun, Marie Wennberg, Svenska kyrkan, Hanna Modig, Strömbackaskolan, Terese Lindbäck, Svenska kyrkan, och Ann-Catrin Gustafsson, Piteå kommun, ingår alla i arrangörsgruppen för "Tillsammans för psykisk hälsa".
Foto: Foto: Anders Sandlund/Piteå församling
Nu startar "Tillsammans för psykisk hälsa", en vecka fylld med föreläsningar på en rad olika teman. I år är det ett större program än vanligt och den lokala förankringen är stark.
Efter fjolårets lyckade "Psykiatrins vecka" bestämde sig arrangörerna för att byta det något kliniska namnet till det mer kraftsamlande och peppande "Tillsammans för psykisk hälsa" för att locka ännu fler besökare.
"Tillsammans för psykisk hälsa" - 30 september-4 oktober - är en temavecka som görs i samarbete mellan Piteå kommun, Region Norrbotten, Sensus och Svenska kyrkan. Tillsammans vill de öka kunskap, krossa fördomar och skapa en positiv attityd kring en lång rad frågor kopplade till psykisk hälsa.
-Det är viktigt att lyfta ämnet. Ju mer vi förstår, desto bättre kan vi prata om det. Då blir det också lättare för den som behöver söka hjälp att göra det, säger Ann-Catrin Gustafsson, anhörigkoordinator, Piteå kommun, som ingår i arrangörsgruppen.
Hon gläds åt de många lokala inslagen. Besökarna kan bland annat höra Robin Nyström prata om könsdysfori på Stoff kulturförening, tisdag kväll. Kvällen därpå är det kuratorerna på Strömbacka som vänder sig specifikt till Piteås tonårsföräldrar i föreläsningen "Livsviktigt för föräldrar". På torsdag berättar Jonas Johansson Asp på Kyrkcenter om vägen från missbruk till entreprenörskap och livsglädje. Jennie Akdeniz och Ingela Björk, Alkohol- och narkotikagruppen, berättar sedan om hur beroendehjärnan fungerar. Veckan avslutas fredag med morgonföreläsningen "Psykbra" på Kust, där Pohjanen & Ström ställer frågan vad Piteås företag kan göra för att minska psykisk ohälsa.
Utöver totalt åtta offentliga föreläsningar blir det även två interna med debattören/författaren Atilla Yoldas för Strömbackas elever under onsdagen.
Samarbetet i arrangörsgruppen har gått smidigt.
- Det känns som om alla är väldigt engagerade i frågorna. Vi ser värdet i att göra saker tillsammans. Sedan är det otroligt lättjobbat. Alla är öppna för förslag och vill hålla en bredd i vilka grupper vi vänder oss till, säger Ann-Catrin Gustafsson.