Genom att anställa fler ska socialtjänsten i Piteå kommun minska sina kostnader. Under gårdagens Socialnämnd antogs en ekonomisk handlingsplan som på sikt ska leda till minskat underskott för socialtjänsten i Piteå kommun.
Socialnämnden har de senaste tio åren dragits med ett underskott som växt från år till år, trots att förvaltningen genomfört insatser för att bromsa kostnadsutvecklingen.
Under 2019 landade budgetunderskottet för Piteå kommuns socialtjänst på 52,1 mkr – en siffra som motsvarar 5,9 procent av lagd budget. Under 2020 går Socialnämnden mot ett underskott på 65,8 mkr. Underskottet för januari-april i år är 23,9 mkr.
Orsakerna till underskottet är bland annat ett ökat behov av hemtjänst, ökade kostnader avseende institutionsvård och kostnader relaterat till rekryteringsproblematik både avseende kompetens och tillgång platser på särskilt boende i och med att behoven ökar. Stora kostnader finns också för vikarier och bemanningssjuksköterskor. I år har Coronapandemin även bidragit till ökade kostnader.
Underskottet ska minskas med 35 miljoner
Den antagna ekonomiska planen innehåller en rad strategier och fokusområden för att under åren 2020-2021 ställa om verksamhet och minska underskottet med totalt 35 miljoner kronor dvs ca 3,5 procent av socialtjänstens totala kostnadsutfall. Av dessa finns redan plan och beslut på hur budgetunderskottet ska minskas med 15 miljoner. Nu läggs ytterligare 20 miljoner till som ska minska underskottet med fokus på bemanning.
- De stora kostnaderna är personalkostnader ca 90 procent av socialtjänstens kostnadsutfall. Därför är det viktigt att vi hittar nya samarbetssätt i vår verksamhet som gör vår socialtjänst starkare och som i framtiden kan räcka till fler. Vi fokuserar även på nya samarbetsformer och lösningar tillsammans med andra aktörer i vårt uppdrag t ex samhällsbyggnads förvaltningen inom kommunen för att på sikt minska behovet av försörjningsstöd och hjälpa människor vidare till egen försörjning eller studier, säger Fredrik Sjömark, socialchef Piteå kommun.
- Planen ska vara ett levande dokument där nya metoder och arbetssätt för att nyttja resurserna på bästa sätt ska prioriteras som en del i ett långsiktigt kvalitetsarbete där brukare och patienter är i fokus.
Socialnämnden ordförande Sven-Gösta Pettersson klubbade beslutet med några få justeringar.
- Det är ett gediget arbete som måste göras och som redan är påbörjat. Socialtjänsten är mitt i en förändringsresa och har ställt om sin organisation. Nu är verksamhetsförändringar i fokus framöver och den ekonomiska planen ger en inriktning och prioritering av insatser, säger Sven-Gösta Pettersson.
- Jag vill förtydliga att det inte handlar om att minska grundbemanningen på våra äldreboenden och gruppbostäder, utan en bättre samverkan och en minskning av timvikarier. Där ser vi att vi kan minska utgifterna, säger Sven-Gösta Pettersson.