Om du ska elda utomhus är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt, oavsett om du eldar trädgårdsavfall eller gör upp en majbrasa på valborg. Grundprincipen är att den som tänder elden ansvarar för den.
Från den 18 februari 2025 gäller nya regler för hur trädgårds- och parkavfall ska hanteras. Här är det viktigaste du behöver veta:
- Du får elda trädgårds- och parkavfall om det kommer från din fastighet eller från närliggande områden.
- Eldningen ska vara en bra lösning för att hantera avfallet.
- Den ska göras i liten skala, utan att störa grannar eller miljön.
- Eldningen får inte strida mot kommunens regler.
- Trädgårds- och parkavfall får även eldas vid evenemang som har fått tillstånd enligt ordningslagen, som du söker hos Polisen (länk nedan). För mer detaljer kring de nya bestämmelserna, se Naturvårdsverkets webbplats.
Allmänna råd om eldning
Räddningstjänsten rekommenderar alla som ska starta en eld att tänka efter och förbereda sig väl.
- Oavsett om det råder eldningsförbud eller inte så eldar du alltid på eget ansvar och är juridiskt ansvarig för eventuella konsekvenser. En brand på fel plats under fel förhållanden kan snabbt sprida sig dit man varken vill eller tänkt sig, säger Jim Lundström, räddningschef Piteå-Älvsbyn.
Kontrollera brandrisken innan eldning
Gräsbränder förekommer framför allt tidigt under våren, ofta strax efter snösmältningen då bränder lätt kan blossa upp i torrt fjolårsgräs. Gräsbränning leder många gånger till oönskad spridning och i värsta fall till att byggnader brinner upp. På bara några minuter kan vinden göra så att branden sprider sig så fort att man omöjligt hinner släcka den, elden sprider sig snabbt när gräset är torrt. Kontrollera alltid brandrisken.
Att tänka på när du eldar
- Välj rätt plats. Elda på ett obrännbart underlag, till exempel på grus eller sandmark. Tänk på att det blir mycket rök av våta löv och även av en del annat som bränns i trädgårdarna. Röken kan irritera grannarna. Prata med dem på förhand och berätta att du tänker elda.
- Avgränsa elden. Storleken på brasan ska begränsas till lämplig höjd och storlek. Räddningstjänsten rekommenderar en storlek på som mest 6–8 meter i diameter och 3–4 meter i höjd. Dela upp bränningen i omgångar om så behövs.
- Använd bara lämpligt bränsle, exempelvis grenar, kvistar och kottar som ligger löst på marken. Levande träd får inte användas.
- Elda inte om det blåser mycket. Vinden kan föra in gnistor i skog eller till torrt gräs som därefter kan starta en brand.
- Se till att det finns vatten att släcka eld och glöd med. Dra fram trädgårdsslangen och ha ett par fyllda hinkar eller vattenkannor till hands. Krattan är också ett bra redskap. Med den kan du jämna ut och begränsa eldens framfart. För att begränsa ytan du ska bränna bör du vattenbegjuta marken kring den. Det är även bra att plocka bort brännbart material i omgivningen så att inte elden sprider sig. Håll elden under uppsikt hela tiden och tänk på att det måste vara helt släckt innan du lämnar platsen.
Vad gör jag om elden sprider sig?
- Ring 112 och larma Räddningstjänsten.
- Försök stoppa elden utan att sätta dig själv i fara.
- Försök att dämpa elden med vatten.
- Avlägsna brännbart material.
Trevlig Valborg önskar Räddningstjänsten Piteå- Älvsbyn