Ju mer vi förbereder oss dess bättre rustade är vi för att klara en kris. Den 23 september startar den årliga Beredskapsveckan. En temavecka med fokus på just förberedelserna inför en kris och hur vi tillsammans kan bidra till hantering av en kris i samhället. Temat "Sätt i gång" är en uppmaning att stärka sin egen beredskap innan en kris eller ett krig hotar.
Under en kris kan invånare kanske behöva klara sig utan el, vatten, internet eller betalkort. Fundera gärna en stund på hur detta skulle påverka just dig. Vilka förberedelser behöver du göra för att klara dig utan samhällets stöd under sju dagar?
På MSB:s hemsida kan du läsa på mer om hur du bäst kan förbereda dig.
Beredskapsveckan
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) genomför tillsammans med länsstyrelser, kommuner och frivilligorganisationer Beredskapsveckan i Sverige. Beredskapsveckan är en informationskampanj med syfte är att öka människors beredskap inför samhällskriser, ytterst krig.
Förberedda individer med egen beredskap kommer att vara lika viktiga vid en krissituation som vid krig. Välinformerade och engagerade invånare är alltid en viktig tillgång.
Har du energiberedskap?
Hemberedskap innebär att hushållet har kapacitet att täcka sitt behov av vatten, mat och värme under minst en vecka vid samhällsstörningar. Energiberedskap är en viktig del av hemberedskapen eftersom vår vardag i hög grad är beroende av kontinuerlig energitillförsel.
Hur förbättrar jag min energiberedskap?
• Planera: Skapa en beredskapsplan för situationer där ni saknar el, vatten och/eller värme. Detta inkluderar exempelvis att göra en checklista över nödvändiga saker att ha hemma och steg att ta för att hushållet ska klara både kortvariga avbrott och situationer som kräver mer långsiktig uthållighet.
• Minimera: Arbeta för att förebygga och minska konsekvenser som kan uppstå. Ett exempel är att minska energibehovet i hemmet genom att underhålla klimatskalet, som isolering och tätning, för att behålla värmen mer effektivt.
• Förbereda: Se till att ni har rätt resurser och kunskap för att vara förberedda på en kris. Detta kan inkludera att ha en krislåda med förnödenheter och lära sig hur en kan hantera situationer.
• Hantera: När en samhällsstörning inträffar, följer ni de steg ni har förberett och agerar enligt dessa för att effektivt hantera situationen.
Vart börjar jag?
Ett första steg kan vara att reflektera över er vardag i hemmet och identifiera vilka delar som är beroende av tillförd energi för att fungera. Om exempelvis elen skulle försvinna, vet ni hur det skulle påverka ert uppvärmningssystem och andra viktiga funktioner i hemmet?
Vill du veta mer om hur du kan förbättra ditt hems energiberedskap? Kontakta oss för mer information och tips som hjälper dig förbereda dig.
Energi- och klimatrådgivningen i Piteå kommun
Matilda Rova, 070-100 08 82
Energi- och klimatrådgivningen