Piteå kommun satsar på kompetensutveckling för vård- och omsorgspersonal med annat modersmål än svenska. Genom utbildningen Svenska på arbetstid får deltagarna möjlighet att studera yrkessvenska på jobbet. Detta initiativ syftar till att stärka både deras språkutveckling och yrkeskunskaper, vilket i sin tur förbättrar kommunikationen med vårdtagarna.
Utbildningen genomförs i samarbete mellan Vuxenutbildningen och Socialtjänsten och är skräddarsydd för vård- och omsorgspersonal. Denna satsning gör det möjligt för tillsvidareanställda medarbetare som har annat modersmål än svenska att utveckla sina språkkunskaper i en miljö där de kan koppla det de lär sig direkt till sina arbetsuppgifter. Utbildningen syftar till att stärka medarbetarna både i sin språkutveckling och i sin yrkesroll, vilket i sin tur bidrar till att trygga vårdtagarna genom bättre kommunikation.
Basel, Welid och Seba är några av deltagarna från förra utbildningsomgången.
Utbildningen erbjuder deltagarna två timmars undervisning varje vecka som leds av lärare från Vuxenutbildningen. Den fokuserar på yrkesspecifika språkliga färdigheter. Genom att erbjuda denna utbildning under arbetstid får deltagarna en unik möjlighet att utvecklas i sitt yrke.
– Genom att förbättra medarbetarnas språkkunskaper skapar vi tryggare förutsättningar för vårdtagarna. Vi ser att det leder till förbättrad kommunikation inom omsorgen och gör medarbetarna mer säkra i sina yrkesroller, säger Annika Risberg, utvecklingsledare vid Socialtjänsten.
Övning: kontroll av blodsocker.
Josefine Svärdsudd, lärare i omvårdnadsämnen vid Vuxenutbildningen, lyfter fram den positiva utvecklingen bland deltagarna.
– Det är inspirerande att se hur deltagarna växer i sina roller. Förbättrad yrkessvenska gör dem tryggare i sitt arbete, vilket i sin tur leder till en bättre vårdmiljö för alla inblandade, säger hon.
Utbildningen stöds av Omställningsfonden och kompletteras med Lingio, en digital plattform för språkinlärning, vilket gör att deltagarna kan fortsätta utvecklas även utanför klassrummet.
Utbildningen startade som ett pilotprojekt i våras och var uppdelad på två klasser utifrån språknivå från start. Inom kort ska ytterligare en utbildningsomgång starta, för en fortsatt satsning på yrkessvenska för vård- och omsorgspersonal.
Josefine Svärdsudd, lärare i omvårdnadsämnen.