Cris Gera är en självlärd musiker från Zimbabwe där hans musik spelats flitigt på radion under de senaste åren. Det var efter release av låten Chema Zimbabwe som han utsattes för det hot som gjorde att han lämnade landet.
- I korthet beskriver texten att landet ägs av Gud, men har tagits i anspråk av makten. Att korruption är vanligt och folket saknar jobb. Vi vill ha jobb och kommer att gråta tills situationen förändras, berättar han.
They are the only ones with full stomachs, while some of us sleep on empty stomachs'...
It's an issue of poverty and unemployment, that's all...It's an issue of bread and butter, my fathers
That's why we are crying
It's an issue of corruption, there is too much corruption
That's making us cry
Our elder, we beseech you
We are not disrespecting you, please hear us We want jobs, we want food
We are hungry, please fix things.
(utdrag ur låten)
Musik för folket
Cris skriver musik för folket, inte för sin egen skull. Han är ingen revolutionär, men vill beskriva situationen i sitt land – för folket och för sina barn - något som regimen uppfattar som samhällskritik.
- Folk älskar låten och det känns rätt i mitt hjärta. Så när mitt land blir fritt och demokratiskt kanske min sång har bidragit, säger han hoppfullt.
Han kom till Piteå från Sydafrika där han vistats den senaste tiden. Men även den tillfälliga hemvisten kändes otrygg, på grund av landets nära relation med Zimbabwe. Den senaste tiden har de Sydafrikanska myndigheterna arbetat intensivt med att återsända asylsökande till sina hemländer.
Kvar i hemlandet Zimbabwe finns hans fru och två söner. Det är också anledningen till att han är ytterst försiktig med vad han säger.
- Jag har blivit väldigt väl mottagen här i Sverige och Piteå, det är fantastiskt. Men det är en kluven känsla eftersom jag har familjen kvar i Zimbabwe, säger han.
Piteå – en av ett 60-tal fristäder i världen
Behovet av fristäder för författare, journalister samt konst- och kulturutövare är stort då yttrandefriheten kränks i många länder. Fristäder har funnits sedan 1990-talet, den första som fick skydd var författaren Salman Rushdie. Idag är drygt 60 städer runt om i världen anslutna till ICORN, International Cities of Refuge Network, som organiserar städer som erbjuder skydd till utsatta konstnärer, författare och journalister. Närmare hälften av städerna finns i Sverige, i Norrbotten är även Luleå anslutna.
Medlemsstäder åtar sig att ordna boende, stipendium och att underlätta praktiska frågor för de personer staden tar emot, för att ge dem möjlighet att fortsätta med sin verksamhet.
- För Piteå kommuns del började detta som ett medborgarförslag, det politiskt beslutet togs juni 2016. Vi har väntat på att få hit någon som passar in i Piteås kulturliv där musiken är en grundpelare, därför känns det jättebra att Cris nu är här, säger Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande.
Även kommunstyrelsens vice ordförande Anders Lundkvist är positiv – både som politiker och fritidsmusiker.
- Det är fruktansvärt att man som musiker inte får uttrycka sig fritt. Jag är övertygad att han kommer att kommer att berika vårt musikliv, säger han.
Flexibel och hoppfull
Från kommunens sida är det Roger Noren på Acusticum som kommer stötta och introducera honom i det musikaliska nätverket, medan Per Lenndin på Kultur, park och fritid har ansvara för det praktiska. Tanken med fristäder är att personen ska få arbetsro och även möta andra kulturutövare. Att kunna fortsätta utöva sin konstform utan hot. Att se till så inte röster tystnar.
Nu ser Cris fram emot att jobba med svenska musiker och han är öppen för all slags musik som svenskarna gillar.
- Jag är flexibel och kan spela allt möjligt...reaggie, pop, hiphop. Jag författar texter, producerar musik och kan också undervisa. Dessutom vill jag gärna lära mig nytt, så kanske kommunalrådet Anders kan lära mig spela saxofon, säger han och skrattar.
Kommentar: Cris Geras uttalanden är fritt översatta från engelska.
Länkar till Cris Geras musik
https://www.youtube.com/watch?v=X84_tTfNaw8
https://www.youtube.com/watch?v=syegl1_ubSw
https://soundcloud.com/crisger
https://www.reverbnation.com/crisceegeegera/songs