Under 2024 har Markhotellet på Öjebyn Agro Park tillsammans med en skola och förskola i Öjebyn, samt Piteå kommuns Måltidsservice, arbetat för att öka intresset för närproducerade grönsaker och användningen av lokala råvaror i kommunens kök.
Under hela skördesäsongen levereras färska grönsaker från Markhotellet direkt till skolornas kök, för att inspirera och ytterligare öka nyfikenheten kring grönsakerna, bjuds barnen in till studiebesök på odlingarna.
- Måltidsservice ambition är att servera hållbara måltider med lokalproducerade råvaror och produkter med lägre klimatpåverkan. I vårt uppdrag ingår även att lägga grunden till goda matvanor hos våra barn och unga. Det här samarbetet är ett jättefint exempel på hur vi tar tillvara det närproducerade och inkluderar barnen på ett naturligt sätt, säger Helena Lundberg, kostchef Piteå kommun.
Först ut att besöka Markhotellets odlingar är 4–5-åringarna från Fagottens förskola. Under besöket får barnen möjlighet att lära sig om odlingens kretslopp och hur de grönsaker som hamnar på tallriken i förskolan faktiskt odlas och skördas. Barnen får upptäcka hur grönsakerna växer och varför vissa frukter och grönsaker inte kan odlas i Sverige.
- Det är fantastiskt att få inspirera barnen och visa dem sambandet mellan det vi äter och hur det odlas, säger Ulrika Hedberg, facilitator och ansvarig för odlingarna vid Markhotellet.
En central del av projektet är att sprida kunskap och väcka intresse för odling och lokal livsmedelsproduktion. Därför har man, utöver studiebesöken, även inlett ett samarbete med RISE för att utveckla ett interaktivt kommunikationsverktyg som på ett enkelt och engagerande sätt ska bidra till att öka barnens intresse för närproducerade grödor.
* Konceptet för Markhotellet är att all odling sker i fasta, upphöjda bäddar med stort fokus på en aktiv och levande jord för en hög avkastning på liten yta. Här kan odlare hyra bäddar för odling till kommersiellt bruk med tillgång till professionell rådgivning från kunnig personal på Öjebyn Agro Park.