Under dagens socialnämnd antogs den strategiska planen för 2026–2028 med tillhörande budget och äskanden. Budgeten till och med mars månad i år följdes upp och godkändes.
Den strategiska planen innehåller en demografisk nulägesbeskrivning: I Piteå har antalet människor som är 80 är eller äldre har ökat med 53 procent sedan millennieskiftet, och den övriga befolkningen har endast ökat med omkring 3 procent. Andelen 65+ har ökat från 16,4 till 24,4 procent under samma tid.
-Det här är den verklighet vi behöver förhålla oss till och det är den främsta orsaken till att socialtjänsten måste ställa om sina verksamheter för att klara uppdraget både nu och i framtiden, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
Strategisk plan 2026–2028
Den strategiska planen bygger på fem strategier som Piteå kommun ska arbeta efter för att nå visionen att vara Sveriges bästa plats att bo på år 2050. De första fyra är strategier för hur vi ska tillsammans ska utveckla Piteå på väg mot visionen. Den femte strategin handlar om hur Piteå kommun ska jobba på bästa sätt för att visionen ska bli verklighet: Det bästa för Piteå. Den strategin har ett kommunövergripande insatsområde med medborgarna i fokus. Socialnämnden har i sin strategiska plan lagt till två insatsområden, det första är Kompetensförsörjning och det andra är Förebyggande och främjande.
-I vår strategiska plan lägger vi till att ta fram en övergripande strategi för kompetensförsörjningen som ska peka ut riktning och målsättning för socialnämndens och socialtjänstens arbete. Vi behöver beskriva och tydliggöra organisation, roller och mandat, säger Britta Lysholm, ordförande i socialnämnden, och fortsätter:
-Vårt tillägg förebyggande och främjande går helt i linje med den nya socialtjänstlagen som börjar gälla från 1 juli i år. Därför är det viktigt att lyfta in dessa bitar i vår strategiska plan. Socialnämndens intention är att nämndens målgrupper ska må bättre och bibehålla eller stärka sina egna resurser för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.
Budgetuppföljning
Socialtjänsten har till och med mars en budgetavvikelse på 1,0 mkr. Det som genererar plus är de driftmedel för det nya gruppboendet på Videvägen som inte kommer användas fullt ut i år samt att Skogsgården/Norrgården inte är i full drift. Dessutom beräknas en del övriga kostnader komma in senare under året. Förbrukningen under perioden ligger totalt sett ungefär i nivå med 2024. Arbetet med bemanningsekonomi och schemaläggning fortsätter under 2025 samt analys av kostnadsläget på IFO. Prognos för helåret sätts till –7,2 mkr.
Socialnämnden godkände budgetuppföljningen.
Handlingsplan hemtjänstindex
Under sammanträdet fick nämnden information om en handlingsplan för att förbättra kommunens placering i hemtjänstindex som under 2024 sjunkit från 213 till 271.
Hemtjänstindex mäts genom sju parametrar och består av fyra delindex: information, biståndshandläggning, utförande, samt stöd och utveckling. En stor del av de planerade åtgärderna i handlingsplanen handlar om tydliggörande av rutiner och förbättra information på kommunens hemsida.
-En annan del som påverkar vårt resultat är att vår hemsjukvård inte dokumenterar dubbelt i det nationella kvalitetsregistret Senioralert som är en av parametrarna för hemtjänstindex. Vi dokumenterar i vårt eget verksamhetssystem men vi kommer också att se över den frågan tillsammans med medicinskt ansvarig sjuksköterska, säger Helena Magnusson, avdelningschef ordinärt boende, Piteå kommun.
Nämnden antog också riktlinjer för dödsboärenden och fattade beslut om justering i delegationsordningen.