Intresset och engagemanget var stort när Lundqvist Trävaru fick en föreläsning om jämställdhet och inkludering förra veckan. Det var ett erbjudande från Piteå kommun och företagsledningen välkomnade satsningen: "Jämställdhet och inkludering är en del i vår arbetsmiljö", konstaterar företagets vd Samuel Holmström.
Under senhösten kontaktade kommunen ett antal företag med erbjudandet om en föreläsning om jämställdhet. Framnäs folkhögskola, PiteEnergi och Lundqvist Trävaru nappade och fick bjuda de medarbetare de önskade på sin föreläsning.
Det var hela Lundqvists team som bänkade sig denna decembereftermiddag för att lyssna på Sandra Lindström som är psykolog, organisationskonsult och föreläsare med fokus på jämställdhet, feminism och genus. Föreläsningen varvades med engagerade diskussioner i smågrupper.
- Vi har jobbat mycket med värdegrunden i största allmänhet, även i rekrytering. Det är viktigt eftersom vi expanderar och växer. Däremot har vi inte direkt jobbat med jämställdhet, så det känns spännande att få en större inblick i dessa frågor, säger Samuel Holmström, vd.
Föreläsaren delade med sig av studier som visar att heterogena och jämställda arbetsplatser är bättre för hälsa och trivsel, att jämställda styrelser och bolagsledningar uppvisar bättre lönsamhet samt att kreativiteten är större i arbetsgrupper med en mångfald av människor.
Medarbetarna var aktiva och delade gärna med sig av sina tankar. Några kommentarer:
"Mångfald och inkludering är en förutsättning för att företaget ska gå bra och undvika konkurs.
"Inkludering är viktigt, det är det som får mig att gå till jobbet. Motsatsen exkludering är inte ett alternativ"
"Det handlar inte bara om jämställdhet. Det blir ju roligare i fikarummet när vi har lite olika intressen, att inte alla pratar sport"
Normer förenklar, men skapar också utmaningar
Sandra beskriver begrepp som jämlikhet och jämställdhet, inkludering och exkludering. När hon sen kommer in på normer så får alla tänka till om sitt eget beteende, om jargongen på arbetsplatsen verkligen funkar för alla och att vi behöver bli medvetna om fallgroparna som omger normer.
- Vi måste kliva in i andras situation för att se normer, för de är svåra att se när vi själva tillhör normen. Man kan se normer som tankarnas E4:an – den breda enkla vägen. Men vi måste ibland välja skogsstigar och knöliga grusvägar för att åstadkomma förändringar, säger Sandra.
Medarbetarna var positiva efter föreläsningen, som gett en och annan tankeställare.
- Vi har ett bra gäng, vi retas och skojar, det bygger gruppen. Men det är viktigt att få upp ögonen i dessa frågor, att vi blir medvetna och kan känna vart gränserna går, säger Emil Öhlin, konstruktör.
- Vi har kommit en bra bit och vi hoppas att om någon skulle känna sig kränkt så säger man till, säger Emelie Berglund, säljare.
- Det här ämnet är inget man bockar av och markerar som klart, utan är något vi får jobba med löpande. Det handlar om att rannsaka sig själv och sina egna beteenden, för man kan inte ändra på andra utan bara ändra sig själv och inspirera andra. Vi hoppas detta har varit en katlysator i den processen, säger Samuel Holmström.
Totalt har fyra föreläsningar genomförts med Sandra Lindström, tre för företag och en öppen föreläsning på Kaleido. Föreläsningarna finansierades med projektmedel från Länsstyrelsen Norrbotten. Satsningen ingår i arbetet "Ett Piteå för alla" som drivs tillsammans med företag, enskilda pitebor, föreningar och andra organisationer. Målet är att Piteå ska vara en MR-kommun 2021.