Under dagens socialnämnd fattades beslutet att avveckla Österbo som särskilt boende för äldre. Beslutet är en del i det omställningsarbete som socialtjänsten behöver göra för att anpassa sina verksamheter utifrån tilldelad budgetram. Årsbokslutet för 2024 visar att nämnden går med fortsatt underskott med en budgetavvikelse på - 42,1 mkr.
I oktober förra året fattade socialnämnden inriktningsbeslutet att avveckla ytterligare 30–50 platser på särskilt boende för äldre. Socialförvaltningen fick då tillsammans med fastighets- och serviceförvaltningen i uppdrag att utreda vilka platser som kan avvecklas. En referensgrupp där alla politiska partiers gruppledare var inbjudna har kunnat följa utredningsarbetet.
-Jag vill understryka att detta är ett mycket svårt beslut att fatta men att minska antalet platser på särskilt boende är nödvändigt för att vi på sikt ska få effekt i ekonomin och kunna hålla tilldelad budget. Vi måste också klara att bemanna våra verksamheter, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun och fortsätter:
-Att valet föll på just Österbo är en samlad bedömning. Vi har vägt in vilket boende som är bäst ekonomiskt för kommunen som helhet och för socialnämnden. Fastigheten är attraktiv och skulle kunna göras om till trygghetsboende eller säljas. Det är också viktigt för oss att vi har särskilda boenden för äldre i alla kommundelar, det vill säga i nord, väst, syd och centralt (öst).
Österbos storlek spelade också in, boendet har 48 platser och nämnden beslutade i oktober att avveckla 30–50. Lokalernas utformning och hur väl de är anpassade för de som bor och arbetar där har också påverkat.
När platserna på Rosågränd och Österbo avvecklats och Skogsgården öppnat kommer det finnas totalt 484 platser på särskilt boende för äldre i Piteå. Det är en minskning med 33 platser jämfört med idag. Piteå kommun kommer fortfarande ha betydligt fler platser än jämförbara kommuner (+96) och riket i genomsnitt (+92).
Omställningen av socialtjänstens verksamheter inom särskilt boende för äldre, förändring av Samvaron och nedläggning av gruppbostaden Parken, väntas ge en total besparing på ca 32–37 mkr per år.
Socialnämnden var inte enig i beslutet. Moderaterna presenterade ett eget förslag - att i stället för att avveckla Österbo se över möjligheten att omvandla Roknäsgården till ett biståndsbedömt trygghetsboende och samtidigt behålla 10 av de 46 platserna som särskilt boende för äldre. Om det inte skulle vara möjligt att genomföra yrkar Moderaterna på att Roknäsgården avvecklas helt som särskilt boende för äldre i stället för Österbo samt att man då utreder om lokalerna kan användas till någonting annat inom socialtjänstens verksamheter. Tillsammans med Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet reserverade de sig mot nämndens beslut. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna deltog inte i beslutet.
Informationsmöten för personal och anhöriga i nästa vecka
-Det här är ett tufft besked att få både för våra medarbetare på Österbo, de boende och deras anhöriga. Vi förstår att det skapar oro och vi kommer göra vårt bästa för att omställningen ska bli så bra som möjligt för varje individ. Vi behöver alla våra medarbetare i våra verksamheter. Till att börja med kallar vi till ett informationsmöte för berörd personal på måndag tillsammans med HR för att gå igenom nästa steg. Anhöriga kommer bjudas in till en informationsträff med oss på torsdag i nästa vecka, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
En risk- och konsekvensanalys utifrån nämndens inriktningsbeslut ytterligare avveckling av platser på särskilt boende genomfördes i november med representanter från avdelning särskilt boende, ordinärt boende, en ingång och avdelning för hälso- och sjukvård. Ytterligare en risk- och konsekvensanalys kommer genomföras på Österbo.