Under dagens sammanträde beslutade en enig Socialnämnd att anta strategisk plan för 2025–2027. I planen presenteras aktuella sparåtgärder som nämnden behöver genomföra för att nå en budget i balans.
Efter revisionskritik och på uppdrag av kommunfullmäktige och nämnden har Socialförvaltningen tagit fram ett första förslag till åtgärder som ska ge en tydlig effekt på ekonomin inför kommande år. Förslaget antogs av nämnden under dagens möte.
-Vi har haft ett underskott i vår budget under flera år och de sparåtgärder som vi genomfört har haft effekt, men de motsvarar inte de kostnadsökningar vi ser idag. Därför behöver vi hittar vägar framåt som är resurseffektiva i större skala för att hushålla med våra skattemedel, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun.
I nuläget saknas minst 26 mkr för att budget i balans ska kunna uppnås. Med tanke på det ekonomiska utfallet för helåret 2023, och utfall samt prognos för mars 2024, är summan som saknas dock betydligt större, och kan då uppgå till mer än 70 mkr. Den budgetram som Kommunfullmäktige tilldelat Socialnämnden för 2024 är därmed otillräcklig. Budgetuppföljningen till och med mars månad i år är -14 mkr, helårsprognos är satt till -58 mkr.
-Vi kommer fortsätta med våra besparingsåtgärder och effektiviseringar i våra verksamheter enligt vår ekonomiska handlingsplan; det har gjorts och görs ett gediget arbete i dessa frågor. Men även om effekterna är positiva så är de marginella. För att komma till rätta med vårt nuvarande, stora budgetunderskott krävs därför en större förändring i våra verksamheter eller utökad budgetram, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
Vid utebliven ökad budgetram föreslås följande nedläggningar inom områdena SÄBO (särskilt boende för äldre), samvaron och gruppboende i följande prioritetsordning:
Verksamhet Besparing Omfattning
SÄBO 10,5 mkr 18–20 platser
Samvaron 1,2 mkr
Gruppboende 6,4 mkr
I strategiska planen för 2025 lyfter nämnden även behovet av lönesatsningar inom vård och omsorg samt behov av kompensation för 11-timmars och fast omsorgskontakt. Nämnden ser även behov av utökade föreningsbidrag.
-Jag vill betona att i grunden är Piteå kommuns socialtjänst varken dyrare eller mindre effektiv jämfört med andra liknande kommuner. Vi har en bra socialtjänst i Piteå, säger Eva Börjesson Öman.
Alla medarbetare behövs
Piteå har högre andel platser på särskilt boende för äldre jämfört med riket och därför föreslår Socialnämnden att andelen platser minskas och att man långsiktigt ser över möjligheterna till nya användningsområden för de lokaler som eventuella kommer att bli överflödiga. Piteå kommun har även lägre andel i hemtjänst, skärpt biståndsbedömning och minskande kö till gruppboenden.
-Nedläggningarna riskerar att få stora konsekvenser och innebära väldigt stora omställningar för både vår personal och våra brukare. Föreslagna nedläggningar måste också föregås av bland annat en noggrann risk- och konsekvensanalys och beräkning av kostnadseffekter i andra verksamheter, säger socialchef Eva Börjesson Öman.
Inom ramen för sitt förslag har Socialnämnden även gjort en översyn av ej lagstadgade verksamheter och bedömt om dessa kan fortsätta att drivas. Flertalet ger låg besparing
och har dessutom fokus på de förebyggande och främjande åtgärder som regleras i nya Socialtjänstlagen och som väntas ge positiva effekter på sikt. Vissa förebyggande och främjande insatser är dessutom kommunövergripande och måste därför diskuteras
på en högre nivå i kommunen.
Besparingar gällande medarbetare, chefer, administration och övriga stödfunktioner bedöms vara en kortsiktig lösning som på sikt skapar problem då förvaltningen i nuläget har låg bemanning på dessa funktioner.
-Alla medarbetare behövs. Vi har dessutom i dagsläget cirka 30 vakanser inom vård och omsorgsverksamheterna, det kommer inte vara aktuellt med uppsägningar av vår personal, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.