Under dagen sammanträde antog socialnämnden den reviderade boendeplanen för socialtjänsten som gäller för 2025–2030. Boendeplanen omfattar särskilt boende för äldre, platser för korttidsvård samt bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning. Planen kommer revideras vartannat år.
Piteå kommun har i dag 517 platser på särskilt boende för äldre (SÄBO). Under nästa år öppnar Skogsgården med 60 nya platser, Rosågränds 18 platser avvecklas och i januari kommer socialnämnden fatta beslut om ytterligare avveckling av platser. Innan det beskedet kommer finns det 532 platser på SÄBO från och med det andra kvartalet 2025.
-Vi har en väldigt en god tillgång på platser på särskilt boende för äldre jämfört med både riksgenomsnittet och jämfört med liknande kommuner, vi ligger på över 140 fler platser. Det innebär att vi kommer fortsätta ha gott om platser även efter vi dragit ner ytterligare. Hur många det blir kan vi inte säga idag, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun.
-Vår tidigare inriktning att bygga ett till nytt särskilt boende för äldre på en utpekad tomt i Öjebyn kommer pausas. Förvaltningen behöver få tid att verkställa planerad omställning och utvärdera effekterna av den.
Positiv trend med friskare äldre över åttio
I boendeplanen ingår en åldersprognos där det är tydligt att antalet äldre blir fler och fler. Men samtidigt finns det också en positiv trend som gäller för både Piteå och riket: Personer som är åttio år och äldre blir allt friskare och nyttjar äldreomsorg mindre.
-Vi vet att vår demografiska utveckling är en stor utmaning om vi bara ser till antalet äldre som ökar. Men lägger vi till faktorer som att våra äldre över 80 blir allt friskare, då förändras också behovet av vård- och omsorg på ett särskilt boende, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun och fortsätter:
- Som en del i socialtjänstens omställningsarbete kommer vi lägga fokus på friskhetsfaktorer samt främjande och förebyggande arbete, insatser i samverkan med andra. Vi har precis påbörjat ett visionsarbete för framtidens äldreomsorg i Piteå och där kommer de delarna ingå som hörnstenar, helt i linje med den nya socialtjänstlagen som ställer krav på förebyggande arbete, lättillgängliga insatser, samt att socialtjänsten i ännu större utsträckning ska arbeta kunskapsbaserat och följa resultat.
Korttidsvård och bostad med särskild service
Idag finns ett ökat behov av platser för korttidsvård, idag finns 45 platser, men genom att Skogsgården öppnar kommer det under 2025 att finnas 56 platser totalt.
Antal platser på bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning är idag 170 fördelat på 23 boenden. Vid årsskiftet 2025/2026 kommer det nybyggda gruppboendet med 6 lägenheter på Videvägen vara klart för inflyttning. Boendet Parken avvecklas successivt under 2025 och det påverkar det totala antalet platser. Planen är att fortsätta planera för nya boenden för målgruppen för att på sikt kunna lämna lokaler som inte är ändamålsenliga, inte att utöka platser.
Avslag för Piteförslag
En enig Socialnämnd avslår Piteförslag för ytterligare riktlinjer kopplat till dövblindas kommunikation. Nämndenhar sedan tidigare infört riktlinjer gällande taktil kommunikation om 4 timmar per vecka för målgruppen. Det är ett stöd utöver kommunens andra lagstadgade insatser och de insatser som regionen ansvarar för. I kommunen finns även ett dövblindombud som erbjuder stöd och delaktighet för denna grupp. Utifrån dessa insatser för målgruppen avslår Socialnämnden förslaget om nya riktlinjer.
Budgetprognos
Många vård- och omsorgsverksamheter har fortsatt höga kostnader för personal och IFO har höga kostnader för placeringar både avseende barn och vuxenmissbruk. Till och med novembermånad har socialtjänstens verksamheter överskridit budget med -38,9 mkr. Helårsprognosen förbättras till -42,9 mkr. Arbetet med bemanningsekonomi och schemaläggning fortsätter.