Socialnämnden summerar 2024 – ett år med stora utmaningar, fortsatt underskott och svåra beslut. Att rekrytera vård- och omsorgspersonal med rätt kompetens är fortfarande den störst utmaningen och arbetet med kompetensförsörjning, bemanning och ekonomi har varit och är fortsatt högprioriterat.
I fredags godkände socialnämnden årsbokslutet som stannar på -42,1 mkr. Sommarkostnaderna uppgick till 21,8 mkr, vilket är en ökning med cirka 1 mkr jämfört med sommaren 2023.
-Socialnämnden kan inte längre gå med så stora underskott. Vi har fått revisionskritik och har ett uppdrag av kommunfullmäktige att göra åtgärder som ger tydlig effekt på ekonomin. Vi ser att där vi får störst effekt är genom att avveckla platser på särskilt boende för äldre. Det är därför vi fattat de svåra besluten att avveckla Rosågränd och Österbo samtidigt som vi också bestämt att stänga en gruppbostad och ställa om verksamheten för Samvaron till Seniortorg som har lite annan inriktning, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun.
Eftersom svårigheten att nå budget i balans har varit en ständigt aktuell fråga och förvaltningen under flera år arbetat med vardagseffektiviseringar anser socialchef Eva Börjesson Öman också att det är rätt väg att gå:
- Vi behöver krympa verksamheten och ställa om så långt det är möjligt för att anpassa oss till tilldelad budgetram. De alternativ som har varit möjligt när vi tittat på samtliga verksamheter och gjort omvärldsbevakningar är att skala ner antalet SÄBO-platser. Det kommer att innebära att vi nu går mot större särskilda boenden för äldre där vi enklare kan samplanera och hjälpas åt mellan avdelningarna. Bemanningsutmaningen hänger nära samman med ekonomin. Våra övertidstimmar för ordinariepersonal har varit alldeles för höga under 2024, det är inte hållbart att fortsätta så ur ett arbetsmiljöperspektiv och med tanke på möjligheten till återhämtning.
Övertidskostnader, dyrare missbrukarvård och ökade kostnader för barn och familj
Fram till november 2024 har kostnaden för övertid ökat från omkring 10 mkr till omkring 13 mkr (en ökning med omkring 30%) jämfört med motsvarande period 2023. Huvudanledningen till ökningen beror på underskottet av vikarier samt införandet av 11-timmars dygnsvila.
Inom Barn och familj har kostnaderna för placeringar, framför allt familjehem, ökat med ca 4,9 mkr jämfört med förra året beroende på fler placerade dygn men också en ökad dygnskostnad. Införandet av ett nytt verksamhetssystem för socialtjänsten har också inneburit ökade kostnader.
Under förra året dömdes åtta personer till missbruksvård, vilket är en dubblering jämfört med 2023 och något som också bidrar till ökade kostnader med 6,8 mkr för socialtjänsten.
-Eftersom socialnämndens uppdrag är att utföra kommunens uppgifter inom socialtjänstlagen, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, det kommunala ansvaret enligt hälso- och sjukvårdslagen, lagen om vård av unga, lagen om vård av missbrukare samt lagen om bostadsanpassning så är vår verksamhet också svår att budgetera. Vi kan aldrig veta i förväg exakt hur många individer som behöver stöd och vad det kommer kosta, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun.
-Efter förra årets och det här årets beslut om nedläggning och omställning av våra verksamheter hoppas vi nu på att få arbetsro ett tag framöver. Vi behöver tid för att ställa om och landa i det nya på ett bra sätt, säger Eva Börjesson Öman, socialchef.