Kommunfullmäktige beslutade i juni i år att Socialnämnden får en ramökning på 600 000 kr för föreningsstöd – det är en ökning på över 50%. Socialnämnden beslutade under dagen sammanträde att fördela större delen av summan som verksamhetsbidrag för bland annat aktiviteter. Det är också en önskan från föreningslivet.
-Det känns väldigt fint att få möjlighet att göra den här satsningen och att vi kan gå föreningarna till mötes. Det är viktigt för socialnämnden att stötta ett starkt föreningsliv för våra målgrupper, de gör ett gediget och viktigt arbete, säger Britta Lysholm, vice ordförande, socialnämnden.
Budgetuppföljning
Socialtjänsten har till och med februari i år en budgetavvikelse på 2,2 mkr.
-Det är framför allt driftsmedel till det nya gruppboende på Videvägen som inte kommer att användas fullt ut 2025 och Skogsgården som ännu inte är i full drift som genererar ett plusresultat, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
Ingen helårsprognos sätts så här tidigt på året eftersom det är svårt att dra slutsatser efter två månader. Socialnämnden godkänner budgetuppföljningen och uppmanar avdelningarna att arbeta metodiskt och målinriktat för att hålla den tilldelade budgetramen. Förvaltningen har uppdraget att bedriva verksamheten kostnadseffektivt och inom tilldelad ram.
-Vi fortsätter vårt arbete för att nå en budget i balans och fokuserar fortsatt på bemanningsekonomi och schemaläggning under 2025. Vi kommer också analysera kostnadsläget inom individ- och familjeomsorgen, säger Eva Börjesson Öman.
Kvalitetsberättelsen 2024
Under sammanträdet presenterade Madeleine Westman, socialt ansvarig samordnare, Kvalitetsberättelsen för 2024 för att ge en samlad bild av hur verksamheterna har arbetat med att utveckla och säkra kvaliteten under föregående år och vilka områden som får fokus nästkommande.
Gemensamt för alla verksamheter under 2024 var övergången till ett nytt länsgemensamt verksamhets- och avvikelsehanteringssystem. Avvikelsehanteringssystemet har potential att förbättra och utveckla kvalitetsarbetet då det ger bättre stöd för dels dokumentationen av hanteringen, dels bättre data och statistikleveranser till arbetet med sammanställning och analys. I alla verksamheter har arbetet med egenkontroller fortlöpt och visat både goda resultat och resultat som kräver åtgärder.
Verksamheterna har också påbörjat omställningsarbetet för att följa den nya socialtjänstlagen som träder i kraft 1 juli 2025. Under hösten genomfördes ett omfattande analys- och skattningsarbete i samverkan med alla berörda verksamheter som ger en grund i det fortsatta arbetet. Omställningsarbetet kommer ta flera år och stöttas med bland annat statliga medel.
-Det är positivt att vi infört en årlig kvalitetsberättelse i socialnämnden, den kompletterar patientsäkerhetsberättelsen och ger en bredare bild av våra verksamheter. Det är viktigt att vi får en systematik i arbetet med att identifiera de områden vi behöver förstärka, säger Britta Lysholm, vice ordförande, socialnämnden.
Socialnämnden godkände Kvalitetsberättelsen.
Informationssäkerhetsberättelse 2024
Klara Wallin, socialtjänstens informationssäkerhetssamordnare och IT-strateg presenterade Informationssäkerhetsberättelsen för nämndens ledamöter. Under 2024 rapporteras att nya lagkrav samt det pågående hybridkriget märks av även hos socialtjänsten i Piteå kommun och både förvaltningen samt centrala IT-avdelningen riggar för att möta de nya utmaningarna.
Framgångar som rapporteras är införandet av ny lösning för digital identitet som nu är på plats i förvaltningen samt storstädning av kvalitetssystemet som gått från mer än 40 000 dokument till ungefär 4 000 vilket gör det mycket lättare att hitta rätt och bättre förutsättningar att underhålla innehållet.
Socialnämnden godkände Informationssäkerhetsberättelsen.