Socialförvaltningen och vuxenutbildningen i Piteå kommun har under lång tid samarbetat för att stärka kompetensen inom vård och omsorg. Gemensamma satsningar på utbildningar och utvecklingsprojekt skapar möjligheter för både nuvarande och framtida medarbetare.
Samarbetet mellan socialförvaltningen och vuxenutbildningen bygger på en gemensam strävan efter att möta de ökade kraven inom vård och omsorg. Genom detta kan både personalens kompetens och kvaliteten i verksamheten stärkas. Vinsterna är tydliga: personal får möjlighet att utvecklas under arbetstid, vilket gör att fler stannar kvar i yrket och kan ta sig an nya arbetsuppgifter. Samtidigt fungerar samarbetet som en kvalitetsstämpel för de insatser som genomförs, då de vilar på en stabil grund av kompetens och samverkan.
– Att vi arbetar så tätt tillsammans med vuxenutbildningen gör att vi kan säkerställa kvaliteten i våra insatser och snabbt anpassa oss till nya behov. Det är en framgångsfaktor både för oss och för de vi finns till för. Vi satsar mycket på att stärka den befintliga personalen och hitta lösningar som både kan underlätta för nuvarande medarbetare och för personal som ska in i verksamheterna framöver, säger Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare vid socialförvaltningen.
Lyckade projekt för förbättrad kompetens
I dagsläget samverkar vuxenutbildningen och socialförvaltningen i flera olika insatser och projekt. Ett projekt som lyfts fram som extra lyckat är Svenska på arbetstid, där personal inom vård och omsorg som behöver stärka sina språkkunskaper får möjlighet att delta på betald arbetstid. Kompetensutvecklingen leds av lärare från vuxenutbildningen. Resultatet har blivit förbättrad kommunikation inom omsorgen och gör medarbetarna mer säkra i sina yrkesroller.
Ett annat exempel är Äldreomsorgslyftet där socialförvaltningen har utbildat många nya undersköterskor genom åren. Det går ut på att tillsvidareanställda inom förvaltningen kan studera på arbetstid via vuxenutbildningen, där staten finansierar frånvaron för studier. Syftet med Äldreomsorgslyftet är att höja kompetensen inom vård och omsorg om äldre.
Arbetslösheten är låg både i Piteå och på nationell nivå, vilket gör kompetensförsörjning till en utmaning. Detta gör samarbetet med vuxenutbildningen extra viktigt.
– Vuxenutbildningen och socialförvaltningen har en bra och stabil samverkan som spelar en nyckelroll i kompetensförsörjningen. Genom att arbeta nära branschen kan vi anpassa utbildningarna efter aktuella behov. Med låg arbetslöshet både i Piteå och på nationell nivå blir detta samarbete ännu mer väsentligt. Det gör att vi snabbt kan anpassa utbildningarna och ge deltagarna bästa möjliga förutsättningar för att möta arbetsmarknadens krav, säger Sandra Hedenström, rektor vid vuxenutbildningen.
Framtida satsningar och utveckling
Just nu testas ett nytt koncept för introduktionsveckor av nya medarbetare inom socialförvaltningen. Här kombineras teori och praktik, bland annat i vuxenutbildningens vårdlabb.
– Att som ny medarbetare få möjlighet att träna i autentiska miljöer ger en trygg och realistisk start. Målet är att ge de bästa möjliga förutsättningarna från början. Om konceptet visar sig framgångsrikt kommer det att satsas mer på detta framöver, säger Annika Risberg, utvecklingsledare vid socialförvaltningen.
Framåt fortsätter socialförvaltningen och vuxenutbildningen sitt samarbete och tillsammans följer de samhällsutvecklingen – bland annat genom att hålla ett öga på den statliga utredningen kring Språklyftet, som kan öppna dörrar för fler långsiktiga satsningar.